nieuws

Mobiliteitsplan van 3,3 miljard

bouwbreed

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft voor de financiering van werken ten behoeve van de sluiting van de Kleine Ring in Antwerpen een privaat-publieke samenwerking voorgesteld via een gezamenlijke naamloze vennootschap.

De Vlaamse regering keurde onlangs het Antwerpse mobiliteitsplan goed ter waarde van 3,3 miljard gulden. Dit plan moet over tien jaar het fileprobleem oplossen en een verkeersinfarct in en rond Antwerpen en zijn havengebied voorkomen. De Vlaamse regering verklaarde bij de lancering van het mobiliteitsplan dat het niet zonder particulier kapitaal kan worden gerealiseerd. Ook de gebruikers van de infrastructuur zouden moeten bijdragen door een tolheffing.

Volgens VCB-secretaris-generaal M. Dillen is de gemengde formule die de Vlaamse aannemers voorstellen, de best mogelijke. Onderzoek door de VCB heeft aangetoond dat een gemengde nv een besparing oplevert van 20 tot 30 procent op de tolheffing zonder dat het risico op de overheid wordt afgewenteld.

Volgens de VCB is het nadeel van een concessie dat het aantal concurrenten beperkt is.

Minder druk

Secretaris-generaal Dillen: “Er zijn maar weinig firma’s die een dergelijk project technisch en financieel aankunnen. Door de beperkte concurrentie is er ook minder druk op de kosten. Bij de onderhandelingen over een concessie zal de klemtoon meer liggen op de financiële organisatie dan op het drukken van de investerings- en exploitatiekosten. Het tolbedrag zou dan ook meer worden bepaald door de vraag van de gebruiker dan door de kostenstructuur van het project.” De VCB wijst dan ook prefinanciering via een publieke nv met bankleningen of via een concessie met een private nv van de hand en kiest voor de oprichting van een gemengde nv met risicokapitaal van de publieke en private sector.

Voor het Antwerpse mobiliteitsplan komen te zijner tijd. ook buitenlandse aannemers in aanmerking. In Antwerpse bouwkringen wordt gezegd dat ook Nederlandse aannemers belangstelling hebben getoond voor de verkeersinfrastructuurwerken die in het kader van het mobiliteitsplan in en rond Antwerpen in aantocht zijn.

Reageer op dit artikel