nieuws

Microreactor maakt ter plaatse bouwchemicaliën

bouwbreed Premium

Bouwchemicaliën op locatie produceren is in beginsel mogelijk met de zogeheten microreactor van het chemische concern DuPont. De gemiddelde grootte komt overeen met die van een hockeypuck.

Het inwendige van de microreactor bestaat uit verschillende lagen wafelvormige schijven. Op het oppervlak zitten kanalen waarin de reacties plaatsvinden.

Elke microreactor is een geïntegreerd systeem waarin specifieke processen optreden. De gebruikte materialen hangen samen met de reacties. Het gaat onder meer om keramieken, glas, polymeren, composieten en metalen. De kanalen hebben een doorsnede van 10 tot 5000 micrometer en ontstaan bijvoorbeeld door een chemisch etsproces, door elektrochemische bewerking of door een fresende laser. Ook minder exotische technieken als (spuit)gieten en (stamp)persen komen in aanmerking. De samenbouw van de onderdelen vergt geen bijzondere technieken. DuPont noemt ingieten in epoxyhars, (hard)solderen, lassen en ook gewoon klemmen. Het relatief grote oppervlak van de wafelplaten biedt voldoende ruimte aan sensoren, verwarmingselementen en meetinstrumenten. Het chemieconcern verwacht veel van deze techniek. Die kan bijvoorbeeld snel op locatie kleine hoeveelheden chemische stoffen maken. De kwaliteit ervan kan soms beduidend hoger liggen omdat mengprocessen in de microkanalen sneller verlopen. Daarbij produceren ze goedkoop de benodigde stoffen en parallel geschakeld ook in grote hoeveelheden.

Reageer op dit artikel