nieuws

Londen experimenteert met intelligente drempel

bouwbreed

In Londen zijn proeven gestart met een zogenaamde intelligente verkeersdrempel. De door Dunlop ontwikkelde drempel is gemaakt van rubber en reageert op de snelheid van een auto.

Rijdt een automobilist er met te hoge snelheid overheen dan blijft de drempel overeind staan, maar voor wie zich aan de snelheid houdt loopt de drempel precies op tijd leeg. Als de proefneming slaagt, komen er honderden van dit soort drempels in Londen en in andere Britse steden.

De betonnen of stenen verkeersdrempel roept in Groot-Brittannië net zoveel weerstand op als in Nederland. Buschauffeurs en taxirijders klagen over hun rug omdat ze te vaak met een schok over een drempel moeten rijden. Ook voor buspassagiers is het hobbelen over de drempels niet altijd zonder gevaar. Eén taxichauffeur is er vanwege schade aan zijn rug kort geleden al in geslaagd om die reden tienduizenden guldens schadevergoeding van de gemeente in de wacht te slepen. Enkele medische organisaties hebben vanwege het risico al aangedrongen op het verwijderen van alle vaste drempels. Ambulancerijders en de politie klagen omdat zij ook in noodgevallen steeds snelheid moeten verminderen.

De organisaties van autorijders, zoals de AA en de RAC, vinden dat drempels ontoelaatbaar veel schade veroorzaken aan auto’s. Wel erkennen ook zij dat de snelheidsremmers de veiligheid van het verkeer bevorderen.

Kleppen

De rubber drempel van Dunlop zou aan de problemen een eind kunnen maken. De installatie werkt met kleppen die reageren op de snelheid waarmee een auto de drempel aanraakt. De gevoeligheid kan worden aangepast aan de ter plaatse geldende maximum snelheid. Normaal staat de rubber drempel – net als de bestaande – omhoog op het wegdek maar komt iemand met de juiste snelheid aanrijden dan verdwijnt het geheel in het wegdek. Het grote voordeel is dat ‘gehoorzame’ automobilisten niets merken, terwijl ze bij bestaande drempels toch een schok krijgen. De nieuwe drempels worden nu uitgetest op een druk kruispunt in het centrum van Londen.

Reageer op dit artikel