nieuws

Kleuradvies voor buitendeuren niet langer vrijblijvend

bouwbreed Premium

De Stichting Garantie Deuren geeft niet langer vrijblijvende kleuradviezen voor buitendeuren. De zes jaar garantie die GND geeft blijft gehandhaafd mits het onderhoudsschema voor de verven wordt opgevolgd. Naarmate een donkerder kleur wordt gekozen, is er meer onderhoud nodig.

Wat het houtvak allang wist, is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Vooral donkere kleuren leiden tot extreme temperatuurschommelingen. Die vergen veel van de conditie van de afwerklaag met als gevolg dat frequenter en intensiever onderhoud noodzakelijk zijn. Daarom heeft GND ook onderhoudsschema’s ontwikkeld voor de verschillende soorten verven en lakken en verschillende kleuren.

Uit dat schema blijkt dat dekkende glanzende lichte verven het minste onderhoud vergen. Dekkend mat in een donkere kleur en blanke en transparante verf- en laksoorten, die overigens alleen mogen worden toegepast op hardhoutsoorten als meranti, merbau en iroko, hebben het meeste onderhoud nodig.

Onderhoudsschema

Om gebruik te kunnen maken van de GND-garantie is het noodzakelijk dat het onderhoudsschema ook daadwerkelijk gevolgd wordt. Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico dat bij schade door onvoldoende onderhoud geen beroep op de GND-garantie kan worden gedaan, zo laat de stichting weten.

Aanleiding is het feit dat architecten meer en meer gecharmeerd raken van donkere kleuren. Het is nog geen zwart zoals de beroepskleding van de architect, maar nu het toepassen van vergrijsd hout haar hoogtepunt heeft bereikt, stappen ontwerpers over naar een kleurrijke dan wel donkere afwerking. Reden voor GND om ontwerpers, opdrachtgevers en bezitters van onroerend goed te adviseren een bewuste kleurenkeuze te doen en niet te donkere kleuren te kiezen voor de afwerking van houten buitendeuren en kozijnen.

GND signaleert daarnaast een toename van het gebruik van 54 mm buitendeuren, die de gebruikelijke 38 mm deur lijkt te gaan verdringen. Reden hiervoor is het voordeel van de dikke deur als moet worden voldaan aan de hudige en meer nog de toekomstige eisen in het Bouwbesluit. Zo is de dunne deur, bij naar binnen draaiende deuren lastig waterdicht te krijgen zeker als de onderdorpel slechts 20 mm hoog mag zijn. Dat vraagt om een dubbele aanslag die bij een 38 mm dikke deur nauwelijks te realiseren valt.

Als de isolatiewaarden in het Bouwbesluit verder worden aangescherpt, en GND verwacht dat dit de komende jaren in stapjes zal gebeuren naar een EPC-waarde van 0,7 (nu 1,0), dan is de isolatiewaarde van de buitendeur niet langer buiten beschouwing te laten. Uit berekeningen blijkt dat de Rc-waarde uiteraard fors toeneemt bij een dikkere deur.

Hetzelfde geldt voor de geluidsiolerende waarde. Voor 38 mm deuren geldt een minimum Ra van 23 dB(A). Bij deuren van 54 mm dikte treedt in ieder geval een verbetering van de waarde met 3 dB(A) op. Maar bij gebruik van de juiste materialen kan zelfs een waarde van 35 dB(A) worden bereikt.

GND lanceert daarnaast op de Bouwbeurs een cd-rom waarmee off-line informatie verkregen kan worden over allerlei onderwerpen over buitendeuren zoals regelgeving, materiaalgebruik, prestatie-eisen en onderhoud.

Donkere kleuren vergen intensiever onderhoud

Reageer op dit artikel