nieuws

HBG jaagt met Spanjaard op Iers wegwerk

bouwbreed

Dragados, het leidende constructiebedrijf in Spanje, gaat in zee met de HBG. Samen jagen ze op een lucratief contract in Ierland voor de aanleg van twee autowegen (23 en 35 kilometer) voor ongeveer 688 miljoen gulden.

Om voor het contract in aanmerking te komen, hebben beide bedrijven ook een samenwerkingsakkoord gesloten met het Ierse bedrijf National Toll Roads. Dit bedrijf exploiteert de enige twee tolwegen die tot dusver in Ierland bestaan.

De verwachting is dat de licenties in juli worden toegewezen.

De twee autowegen waar het nu om gaat, maken deel uit van een pretentieus plan van de Ierse regering om de infrastructuur te verbeteren ter waarde van zo’n 5068 miljoen gulden. Meer dan de helft van dat project bestaat uit de aanleg van wegen, die voornamelijk met privékapitaal wordt gefinancierd.

Het Spaanse zakenblad Expansión ziet in die samenwerking een teken dat Dragados mogelijk geïnteresseerd is om in het aandelenkapitaal van HBG te stappen. Het blad kwalificeert HBG als ‘een grote, maar weinig bekende Europese partner’. Van de zijde van Dragados is inmiddels ontkend dat er interesse zou zijn in een fusie met HBG.

Vorige week heeft Dragados de jaarcijfers bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat in 2000 een winst werd geboekt van 402,3 miljoen gulden. Dat is 71 procent meer dan in 1999. De omzet van het constructiebedrijf bedraagt ruim 9,4 miljard gulden. Dat is 20 procent meer dan het jaar daarvoor.

Reageer op dit artikel