nieuws

HAM bestelt tweede jumbo-hopperzuiger

bouwbreed

HAM Dredging, de baggerdochter van HBG, heeft een tweede jumbo-hopperzuiger besteld bij IHC Caland. Het is het zusterschip van de HAM 318 die medio mei dit jaar te water zal worden gelaten. Het schip heeft een inhoud van 23.700 kuub en een draagvermogen van 40.360 ton. De hopper kost zo’n 100 miljoen euro (220 miljoen gulden). HAM zal het schip in het voorjaar van 2003 in bedrijf nemen.

Reden voor de aankoop is de ontwikkeling op de wereldmarkt. Grootschalige landaanwinningsprojecten vragen om grote sleephopperzuigers. Voor concullega Boskalis was dat al reden de jumbo-hopper WD Fairway te vergroten van 23.000 naar 33.000 kuub. Voor beide baggeraars geldt dat schaalvergroting nodig is om de kosten te drukken. Met het nieuwe schip geeft HAM verder invulling aan de plannen voor uitbreiding en vernieuwing van de vloot.

Reageer op dit artikel