nieuws

Gedraaid kozijn vindt toepassing

bouwbreed

Een gevel met rechte stijlen, die elk een andere helling hebben, verbonden met koud getordeerde regels en voorzien van vervormd dubbel glas, heeft de Aluminium Award gewonnen. De inzender van het ontwerp, architect Karel Vollers, promoveerde dinsdag op zijn onderzoek naar getordeerde gebouwen, waarvan het kozijn een essentieel onderdeel is.

Het ‘Twist kozijn’, zoals de doctor in de techniek zijn geesteskind noemt, is in samenwerking ontwikkeld door Vollers Architekten uit Amsterdam en Reynolds Aluminium Holland BV uit Harderwijk. Voor het gebogen glas tekenen Eijkelkamp BV en Tetterode Glas Voorthuizen. Reynolds brengt het product daadwerkelijk op de markt als het RT 50 F ‘Twist’gevelsysteem. Een wel zeer sterk getordeerd gevelfragment is te zien op de Bouwbeurs, op de stand van het Aluminiumcentrum in hal 1.

De reacties van de bezoekers zijn uiteenlopend. Sommigen vinden het raar, anderen zijn meteen laaiend enthousiast. “Je zou eenzelfde systeem kunnen toepassen om een gebogen bekisting voor een betonconstructie te maken”, suggereerde iemand. Een probleem zou dan wel zijn, dat de regels getordeerd zijn en niet vlak lopen met de om de afgeronde stijlen heen draaiende verticale lijsten.

“Vollers is een gepassioneerd architect. Hij heeft de ‘drive’ en wij hebben hem gesponsord”, aldus R. Meijer van Reynolds. Hij meldt dat het systeem binnenkort wordt toegepast bij de uitvoering van ‘het landgoed van de 21e eeuw’, een multifunctioneel gebouw in Bunnik, ontworpen door de architecten Van Berkel en Bos van UN Studio.

“Veel mensen denken dat het een ingewikkeld systeem is. Dat is het niet”, aldus Meijer. Volgens hem is het niet heel veel duurder dan een vlakke gevel. “De maatvoering en het tekenen zijn lastig, want de bouw is niet gewend om in drie dimensies te denken. Als de torsie niet al te groot is, kan het glas vlak zijn en koud in de sponning worden gedrukt. Boven een paar graden verdraaiing per verdieping moet het glas warm gevormd worden. Dan lopen de kosten van zo’n gevel wel op”, legt Meijer uit.

Lage E-modulus

De jury kende de Aluminium Award in de categorie Architectuur toe aan het ‘Twist kozijn’, omdat de ontwerper gebruik heeft gemaakt van een specifieke eigenschap van aluminium. Het materiaal heeft een lage E-modulus, hetgeen meestal als een nadeel wordt ervaren.

Vollers heeft op een positieve manier van de elasticiteit gebruik gemaakt. Het ‘Twist kozijn’ geeft architecten een enorme vormvrijheid, staat in het juryrapport. In zijn proefschrift behandelt Vollers de talrijke mogelijkheden.

Het ‘Twist kozijn’ is ook voorgedragen voor de Europese innovatieprijs. Het is geïntroduceerd op de bouwvaktentoonstelling Batimat in Parijs. Het gebogen glas is leverbaar als enkel, gelaagd of isolatieglas. De omtrekken van de glaspanelen zijn vrij te kiezen en de hoeken van de ruiten hoeven niet haaks te zijn. De toepassing in het ‘Twist kozijn’ is slechts een voorbeeld van wat met het glas van Eijkelkamp BV uit Goor en Tetterode Glas Voorthuizen uit Voorthuizen mogelijk is.

Reageer op dit artikel