nieuws

Film zit in Rotterdam wel goed

bouwbreed

De audiovisuele industrie neemt ook bezit van de rest van de voormalige Rotterdamse Schiecentrale aan de Lloydstraat. Na het hoofdgebouw en het schakelstation 25 kV zijn nu het transformatorhuis en de portiersloge aan de beurt voor herontwikkeling tot filmhotel en -restaurant.

“We houden het heel bruut en rudimentair”, vertelt Robert Winkel. “Alle originele industriële details van de traforuimte, zoals kranen, dikke leidingen en waarschuwingsborden ‘Bij koolzuurgas levensgevaar’, blijven intact. We halen alleen de kopse gevel eruit en verwijderen de gebladderde verf.”

De gevel van het gesloten gebouw wordt vervangen door een geheel glazen pui. Een procédé dat Winkel eerder toepaste in het voormalige schakelstation 25 kV, sinds een jaar het verzamelgebouw voor filmproductiebedrijven en audiovisuele (AV) kunstenaars.

Waar vroeger transformatoren hun werk deden, zullen in de toekomst onderkomens zijn voor acteurs, crews en filmproducers die in Rotterdam gaan filmen. In het AV-hotel komen vijftien kamers met voorzieningen die speciaal op hen zijn toegesneden. Beamers en LCD-schermen maken het mogelijk tot in de badkamer films te bekijken.

De ontsluiting van de kamers is op het dak, dat via wenteltrapjes bereikbaar wordt. Gasten komen daar terecht in een oranjerie waar ze tussen sinaasappelbomen films kunnen kijken in een openluchtbioscoop.

Bij goed weer kan de glazen behuizing open. Op de begane grond is plaats voor een restaurant. De portiersloge en achtergelegen bedrijfskantine worden opgeknapt voor horecadoeleinden. In een latere fase wordt over de portiersloge een kantorenblok gebouwd. “We bewijzen hier dat een volwaardig programma mogelijk is zonder slopen”, zegt Aldo van Kleef van opdrachtgever OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR). Het hotel wordt in bouwteam ontwikkeld.

Ontwikkelen

Tot op heden voldoet de filmcluster in het Lloydkwartier aan de Rotterdamse bedoelingen: het aanzuigen van filmactiviteiten en -bedrijven. Het OBR (her)ontwikkelt in totaal 60.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak voor de filmindustrie, die tevens wordt gelokt door de financiën en faciliteiten van het Rotterdams Fonds voor de Film en Audiovisuele Media.

In de voormalige Schiecentrale zijn behalve kantoren voor de audiovisuele industrie ook al studio’s ondergebracht. Het maakt het bouwen er niet bepaald eenvoudiger op. Winkel: “Er is al gedreigd met claims, mochten we herrie of trillingen veroorzaken. Ook de volgende bouwfases worden fijnchirurgie”.

Reageer op dit artikel