nieuws

De Pyrosone stopt geluid én hete gassen

bouwbreed Premium

Klankdichte ventilatieroosters zijn al jaren op de markt. Ze zijn bedoeld voor montage in een muur of deur. Luchtstromen kunnen er tamelijk goed doorheen, maar geluiden niet. Zou het niet mooi zijn als die roosters bij brand van functie veranderen en dan weigeren hete, kwalijke gassen door te laten naar naastgelegen ruimtes? Maar hoe krijg je dat voor elkaar? H.A. Verduyn kreeg een slimme ingeving.

octrooi

nummer: 1016182

octrooihouder: SEAC,

Krimpen aan de Lek

uitvinder: H.A. Verduyn

Klankdichte ventilatieroosters bevatten een soort kruip-door-sluip-door kanalen waar de luchtstromen tamelijk eenvoudig doorheen kronkelen. Geluid beweegt alleen rechtdoor en kan wel van richting veranderen door te weerkaatsen, maar is niet in staat zomaar een hoek om te gaan. Daardoor heeft geluid grote moeite met het labyrinth in klankdichte roosters. Hetzelfde geldt voor lichtgolven en dit soort roosters laat dus ook geen licht door.

Octrooi 1016182 besteedt diverse pagina’s aan het waterdicht formuleren van de constructie van een klankdicht rooster, maar in bijgaande figuur is te zien dat het in wezen gaat om twee roosters met elk een reeks U-vormige profielen. De benen van elke U staan loodrecht op het vlak van de roosters en wijzen naar binnen. De S-vormige kronkelwegen tussen de openingen in de twee roosters ontstaan doordat de twee U-reeksen mooi met hun benen in elkaar passen.

De bestaande klankdichte roosters laten bij brand hete gassen door en voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften voor deuren en muren. Sterker nog: veel van deze roosters zijn aan de binnenkant voorzien van kunststof schuim, ter verhoging van de geluidsdempende eigenschappen. Veel van die kunststoffen geven bij brand ook zelf hete gassen af. De gebruikelijke oplossing was tot nu toe het monteren van een brandwerend rooster tussen de twee bestaande roosters, die daarvoor uit elkaar moeten worden getrokken. Dat leverde een veel dikkere constructie op, met verlies van de klankdichtheid.

Thermo-expansie

De Pyrosone van Verduyn is van binnen gedeeltelijk voorzien van thermo-expanderend materiaal, dat bij hoge temperaturen sterk opzwelt. Het octrooi suggereert met name het gebruik van het al langer bestaande ‘expanderend grafiet’. Maar ook materialen op basis van natronsilicaat of Wolman-zouten zijn bruikbaar.

Bij brand zwelt het temperatuurgevoelige materiaal op, en sluit het automatisch de S-vormige doorgangen af in het binnenwerk van het ventilatierooster. Het expanderend materiaal kan bovendien nog worden voorzien van een tweede laag materiaal, met geluiddempende eigenschappen. Voor een goede werking moet de gezamenlijke dikte van de materialen uiteraard zijn afgestemd op de afmetingen van de luchtdoorgangen binnen in het rooster: voldoende ruimte onder normale omstandigheden, volledig verstopt bij verhitting.

Aan een octrooi valt natuurlijk niet af te lezen of de beschreven vinding ook in de praktijk voldoet, maar volgens Verduyn is er zeer veel belangstelling. Vlak na het indienen van het octrooi verkocht hij meteen al honderd ventilatieroosters. Momenteel is hij bezig met een verdere technische uitwerking.

Joost Melten

Het klankdichte, brandwerende ventilatierooster bestaat uit twee roosters (1 en 2) met elk een reeks U-vormige profielen, gemonteerd in een muur of deur (3). De benen (4 en 5) van elke U (6) staan loodrecht op het vlak van de roosters (7) en wijzen naar binnen. De S-vormige kronkelwegen tussen de openingen in de twee roosters (bijvoorbeeld de pijl van A naar B) ontstaan doordat de twee reeksen met hun benen in elkaar passen. Het goed warmtegeleidende materiaal is gedeeltelijk voorzien van geluiddempend materiaal (8). Daaronder zit thermo-expanderend materiaal (9), dat bij hoge temperaturen sterk opzwelt. De kleine tekening toont de situatie na een brand.

Reageer op dit artikel