nieuws

‘Combinatie duurzaamheid en uitstraling grote uitdaging’

bouwbreed Premium

De grote mate van flexibiliteit en de speciale vormgeving met daarbij de toepassing van veel hout, hebben ertoe geleid dat het Adverium in Drachten is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs. Dit centrum voor duurzaam bouwen en wonen is ontworpen door Van der Breggen Architecten in Alphen aan den Rijn.

Het Adverium is een opvallende verschijning langs de A7 bij Drachten. Het advies- en informatiecentrum voor energiezuinig bouwen werd in 1999 opgeleverd, met als in het oog springende bijzonderheid de enorme glazen, schuin oplopende voorgevel waarin 400 vierkante meter aan zonnepanelen is verwerkt. Achter de gevel bevindt zich het kantoorgedeelte van 3000 vierkante meter. Over dit gedeelte is een immense glashal, een atrium, gebouwd. Naast het veelvuldig gebruik van hout, is dit atrium één van de opvallendste uitingen van duurzaamheid in het complex. Los van het kantoorgedeelte zijn de showrooms gevestigd, met daarin de verschillende aan duurzaam bouwen gelieerde bedrijven. Die komen allemaal uit op een centraal, overdekt plein van 1500 vierkante meter. Via een passage is het kantoorgedeelte met de showrooms verbonden. Het complex kostte 30 miljoen gulden en is gebouw door bouwbedrijf Westerbaan BV uit Leeuwarden.

Energie

In het Adverium zijn tal van energiebesparende maatregelen genomen. De lucht tussen de kantoren en de showrooms wordt overdag voorverwarmd door de zon, zodat de centrale verwarming in de winterperiode met minder energie toe kan. In de zomer wordt er ’s nachts geventileerd met koude lucht die bij de noordgevel wordt aangezogen. Airconditioning is hierdoor niet nodig.

Andere snufjes zijn een aangepaste watertemperatuur met bijbehorende radiator en thermostaat voor de cv, energiezuinige roltrappen en verlichting die werkt met bewegingsdetectoren en reageert op buitenlicht.

Neemt het daglicht toe, dan dimt de verlichting.

Het hemelwater, tenslotte, wordt opgevangen en gebruikt voor het spoelen van de toiletten.

Ontwerper Maarten van der Breggen reageerde verrast op de nominatie in de categorie Projecten. Toch blijft hij nuchter. “We zijn samen genomineerd met het Expo-complex in Hannover en het stadhuis in Utrecht. Dat zijn aansprekende projecten, dus ik denk dat we weinig kans maken.”

Appelen en peren

Hoewel de architect vereerd is met de nominatie, is hij van mening dat er appelen met peren worden vergeleken. “Het Expo-huis is een tijdelijk bouwwerk en het stadhuis in Utrecht is meer een renovatie dan een bouwproject.”

Van der Breggen vindt dat ‘zijn’ Adverium met name scoort op het punt van het vernieuwende bouwconcept. “Het combineren van duurzaamheid en uitstraling is een grote uitdaging. Met het Adverium is dat goed gelukt.” Er bestaat veel belangstelling voor het concept, aldus de ontwerper.

Architect vereerd, maar is van mening dat appels met peren worden vergeleken

Reageer op dit artikel