nieuws

Brandweer wil minder wegwerk in Amsterdam

bouwbreed

De Amsterdamse brandweer wil dat paal en perk wordt gesteld aan het aantal opbrekingen in de stad. Volgens de brandweer is de limiet bereikt en zou bij nog meer grootschalige klussen de veiligheid in gevaar komen.

De brandweer van de hoofdstad ziet zich momenteel geconfronteerd met talrijke grote karweien in de krappe binnenstad. De Dam en het Leidseplein zijn moeilijk bereikbaar door werkzaamheden, terwijl ook het Stationsplein en de Ringweg A10 nog op de schop gaan. “Het is nu nog net te doen, maar het moet niet gekker worden”, zegt woordvoerder J. Nan van de brandweer. “Het wordt op deze manier lastig om onze voertuigen in te zetten, zeker als een straat aan meerdere kanten opgebroken wordt. Dan komen we in de knoei. We hebben er liever geen opbrekingen meer bij.”

In het geval van een volledig onbereikbare straat, heeft de brandweer overigens wel de optie slangen uit te rollen. Dat vergt echter extra tijd.

De gemeente Amsterdam toont zich enigszins verbaasd over de zorgen van de brandweer. “Ze maken deel uit van het overleg over opbrekingen, en hebben daar een zware stem. Als zou blijken dat nood- en hulpdiensten ergens niet kunnen komen, nemen we maatregelen. Zij moeten immers overal kunnen komen, dat lijkt me de hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerster.

Reageer op dit artikel