nieuws

Bouwers wapenen zich tegen spionage

bouwbreed

Ballast Nedam overweegt beleidsregels op te stellen hoe zijn personeel moet omgaan met vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Het bouwconcern wil zo voorkomen dat de inhoud van ‘gevoelige’ stukken, e-mailtjes en telefoontjes bij de concurrenten terecht komt.

Ballast Nedam haakt daarmee ook in op berichten van het bestaan van een internationaal spionagenetwerk, Echelon genaamd. Via dat netwerk kan op zeer uitgebreide schaal informatie die via moderne telecommunicatie verloopt, worden opgevangen, gefilterd en vervolgens afgeluisterd of gelezen. Het Amerikaanse spionagesysteem, waar ook Groot-Brittannië, Canada en Nieuw-Zeeland aan meewerken, is bedoeld om criminaliteit en terrorisme te bestrijden, maar de vrees leeft dat het netwerk ook voor bedrijfsspionage wordt gebruikt.

Volgens onderzoeksjournalist en Echelon-kenner D. Campbell hebben Amerikaanse bedrijven met behulp van het netwerk de afgelopen tien jaar zelfs voor miljarden gulden opdrachten afgesnoept van Europese concurrenten.

Ook Ballast Nedam zou volgens hem wel eens de dupe kunnen zijn geworden van spionage. Samen met HBG-werkmaatschappij Interbeton bracht Ballast Nedam in 1996 een offerte uit voor de bouw van een Arubaans vliegveld. De opdracht ging uiteindelijk naar het Amerikaanse bouwbedrijf Calmaquip Engineering. Campbell sluit niet uit dat dit ‘dankzij’ Echelon is gebeurd.

Ballast Nedam verwerpt dat verhaal echter. Een woordvoerster zegt dat de deal op een financieringskwestie is afgeketst. “De opdrachtgever kon de financiering niet rond krijgen en dat is toch een eerste vereiste. Voor zover wij weten, hebben wij nooit te maken gehad met spionage.”

Niettemin vindt het bouwbedrijf het voorkomen dat gevoelige informatie uitlekt ‘een zeer serieuze zaak’. “Wij proberen heel zorgvuldig om te gaan met vertrouwelijke informatie.” Zo is er een interne richtlijn van kracht hoe personeel moet omgaan met vertrouwelijke informatie. Om te voorkomen dat van buiten af kan worden ingebroken in het netwerk maakt het bouwbedrijf gebruik van zogenaamde ‘firewalls’.

De aannemer wil echter nog verder gaan en overweegt een beleidsplan te ontwikkelen dat stap voor stap en in detail aangeeft hoe met gevoelige informatie moet worden omgegaan. “We zijn bezig te kijken of we nog meer maatregelen moeten nemen. Op directieniveau wordt daarover nagedacht. Helemaal tegengaan kun je spionage niet. Dat te denken, is een utopie.”

Complottheorie

HBG overweegt geen specifiek beleidsplan voor de omgang met vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Eigenlijk wordt het bedrijf niet koud of warm van Echelon. “We houden niet van complottheorieën. Men weet zo weinig en vermoedt zo veel. Bij ons bestaat geen enkel vermoeden dat we projecten mislopen als gevolg van afluisterpraktijken.”

Boskalis doet evenmin iets extra’s op het gebied van informatiebeveiliging. “Er staan ons telefonie- en internettechnieken ter beschikking die steeds geavanceerder worden. Of het voldoende is, weten we niet”, zegt een woordvoerder van het baggerconcern.

Op pagina 5: Railinfra tart risico van ‘hacker’ Echelon.

Reageer op dit artikel