nieuws

Asbestadvocaten treden in voetspoor tabakscollega’s

bouwbreed

Terwijl asbestschadeclaims in de Verenigde Staten kleine maar ook grote bouwondernemingen in het faillissement storten, lijkt een eind aan de reeks peperdure compensatieprocessen voorlopig niet in zicht. Waar komt de laatste golf van asbestprocessen ineens vandaan ?

“Vergelijk asbest met sigaretten. Het schadelijk effect manifesteert zich pas na jaren. Er worden daarom al geruime tijd asbestprocessen gevoerd, maar het succes van massale schadeclaims in de tabakssector hebben asbestadvocaten blijkbaar aangemoedigd. Dat heeft in de bouwsector al tot prominente slachtoffers geleid. Bedrijven als ‘G-1’, ‘Owens-Corning’, ‘Armstrong World Industries’ en ‘Babcock & Wilcox’ zijn allemaal failliet. Niet alleen door de processen zelf, maar ook door de bijkomende verschijnselen”, verklaart Steve Dudley van het financieel instituut Merrill Lynch.

Uitweg

Dit heeft na onderzoek becijferd dat 120 grote Amerikaanse bouwbedrijven een gezamenlijke schadeclaim van 50 miljard dollar (115 miljard gulden) boven het hoofd hangt. Dergelijke claims drukken niet alleen de aandelenkoersen van zulke bedrijven, maar verminderen ook hun kredietwaardigheid. Tel die factoren bij het inhuren van – dure – advocaten en het uitbetalen van hoge schadeclaims, dan wordt duidelijk dat veel bedrijven het faillissement nog als enige uitweg zien uit dit juridisch-financiële labyrint.

Wetgeving

De afgelopen jaren zijn verschillende pogingen ondernomen om bedrijven via wetgeving tegen de ergste gevolgen van claims te beschermen. Bijvoorbeeld alleen claims erkennen van mensen die daadwerkelijk ziek zijn geworden, procedures voor een snelle regeling om langdurige en dure processen te voorkomen en maximumtarieven voor claimadvocaten. Maar de Democratische regering Clinton voelde weinig voor deze initiatieven. Ze werden door het Witte Huis systematisch getorpedeerd. De bouwwereld hoopt nu dat Clintons Republikeinse opvolger Bush gevoeliger is voor de problemen van de bouwwereld.

Dudley wijst er overigens op dat de bouwsector zelf ook schuldig is. “Men weet dat asbest schadelijk is, maar blijft het materiaal gebruiken. Zolang daar geen eind aan komt, komt er ook geen eind aan schadeclaims”, aldus Dudley.

Reageer op dit artikel