nieuws

Arcadis jaagt op Duitse zendmastlocaties

bouwbreed

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis gaat het Duitse technologieconcern Siemens AG helpen bij het uitzoeken van geschikte locaties voor de plaatsing van telecommasten en dakantennes. Beide ondernemingen hebben daarvoor een raamcontract afgesloten.

De eerste opdracht die wordt uitgevoerd, betreft de acquisitie van driehonderd ‘sites’ in de regio Keulen/Düsseldorf. Arcadis levert hiervoor vastgoedspecialisten en juridische kennis bij het verwerven van de terreinen. “Wij gaan in feite geschikte plekken voor die masten zoeken”, licht Arcadis-woordvoerder J. Slooten toe. Ook verleent het Arnhemse ingenieursbureau advies op het gebied van lokale vergunningen.

De schatting is dat er de komende jaren in Duitsland in totaal zo’n 50.000 locaties nodig zijn waar masten voor de nieuwe generatie UMTS mobiele telecommunicatie gebouwd kunnen worden. De kosten om een locatie ‘klaar’ te maken, bedragen al snel tweehonderdduizend gulden. De totale markt is derhalve goed voor ruim 10 miljard gulden.

Bestuursvoorzitter Noy van Arcadis verwacht derhalve dat het concern flinke financiële vruchten zal plukken van het afgesloten contract. “Op langere termijn kan de overeenkomst voor ons resulteren in aanzienlijke opbrengsten.”

Arcadis, met achtduizend medewerkers wereldwijd behorend tot de top 10 in zijn vakgebied, richt zich op infrastructuur, milieu, gebouwen en communicatie.

Het concern liet onlangs weten vooral meer in te gaan zetten op de telecommunicatiemarkt. Noy voorziet in de Duitse markt voor telecominfrastructuur een belangrijke groei. “Arcadis heeft door zijn Duitse netwerk hierin een goede uitgangspositie.”

Volgens Slooten heeft Siemens gekozen voor het Nederlandse bedrijf vanwege haar ervaring op het gebied van telecommunicatie infrastructuur. Het bedrijf voert momenteel in onder meer Nederland, België, de Verenigde Staten en Brazilië opdrachten uit die vergelijkbaar zijn met de klus voor Siemens.

Meer diensten

Het raamcontract betreft een jaarcontract met de mogelijkheid tot verlenging en uitbreiding. “Wij hebben natuurlijk veel meer diensten in huis dan siteaquisitie. Ik denk bijvoorbeeld aan projectmanagement, engineering en bouwbegeleiding. De mogelijkheid is er dat wij dat in de toekomst ook gaan doen voor Siemens. Maar dat heeft ook weer alles te maken met de positie die wij op de Duitse markt weten te bemachtigen”, aldus Slooten.

Arcadis zal overigens bij het project zoveel mogelijk Nederlandse specialisten inzetten.

Reageer op dit artikel