nieuws

Akkoord maakt eind aan ‘stop van Ternaaien’

bouwbreed

Premier Kok en de Waalse regionale eerste minister Van Cauwenberghe hebben maandagavond in Namen een akkoord ondertekend over de aanleg van een nieuw sluizencomplex in de Maas bij het Belgische Lanaken. De sluis wordt de grootste van Europa.

Over een oplossing voor de zogeheten ‘stop van Ternaaien’, vlakbij Maastricht, is jarenlang onderhandeld door Nederland en de diverse Belgische autoriteiten.

De aanleg van een nieuwe 25 meter brede en 220 meter lange sluis moet het binnenvaartverkeer naar Rotterdam via de Maas beter laten doorstromen. Op de foto de huidige ‘stop van Ternaaien’.

De Nederlandse regering gaat tussen 2004 en 2008 6,8 miljoen euro (15 miljoen gulden) aan de bouw besteden. De Waalse overheid betaalt het resterende bedrag van 49,2 miljoen euro (109,2 miljoen gulden).

Van Cauwenberghe heeft verder toegezegd dat de Waalse regering op korte termijn werk gaat maken van de oude belofte om extra te investeren in zuivering van de Maas. Daarvoor stelt de gewestelijke overheid de komende jaren 35 miljard frank (1,95 miljard gulden) beschikbaar. Van dat bedrag is ongeveer 10 miljard frank (550 miljoen gulden) bestemd voor waterzuivering die Nederland en vooral de provincie Limburg ten goedekomt.

Reageer op dit artikel