nieuws

Aannemers krijgen het druk met vele projecten

bouwbreed

De Britse regering heeft opnieuw miljarden uitgetrokken voor nieuwe bouwprojecten. Dit keer gaat het om 14 miljard gulden voor nieuwe scholen of vernieuwing van bestaande scholen en 10,85 miljard voor een groot nieuwbouw- en herstelprogramma voor ziekenhuizen.

In het onderwijs krijgen 650 scholen een nieuw of geheel vernieuwd gebouw. Nog eens zevenduizend scholen worden grondig onder handen genomen, met onder meer nieuwe daken, extra lokalen en nieuwe verwarmings- en andere installaties.

Vierentwintigduizend andere scholen mogen in totaal 3,5 miljard verdelen voor opknapwerk.

Verwacht wordt dat vooral kleinere lokale aannemers van dit soort projecten profiteren. De federatie van dakbedekkers heeft al enthousiast gereageerd op het nieuws dat 2000 scholen een nieuw dak zullen krijgen.

Projecten

In de gezondheidszorg wordt de komende drie jaar gestart met 29 projecten, zowel nieuwbouw als modernisering en uitbreiding van bestaande complexen. Veel ziekenhuizen in Groot-Brittannië zijn sterk verouderd. Eén op de drie ziekenhuizen is meer dan vijftig jaar oud en één op de tien dateert zelfs nog van de vorige eeuw.

Daarom wil de regering, die een fors overschot op de begroting heeft, miljarden investeren in nieuwbouw. Dit jaar worden twaalf projecten aanbesteed, volgend jaar dertien en het jaar erop nog eens vier. De eerste nieuwe ziekenhuizen moeten in 2006 worden geopend. Daarnaast komen er nog eens 26 zogenaamde ‘fast-track’ poliklinieken, een soort ‘uitgeklede’ ziekenhuizen waar onderzoeken en kleine operaties worden uitgevoerd.

Capaciteit

De stroom bouwprojecten leidt voorlopig nog niet tot problemen voor de Britse aannemerij. Volgens de Construction Confederation werken aannemers gemiddeld op 60 tot 70 procent van hun capaciteit. Woordvoerder Kurt Calder: “Bovendien zijn aannemers in dit land flexibel omdat een relatief zeer groot deel van de bouwvakkers wordt ingehuurd van uitzendbureaus. De meeste grote aannemers hebben maar weinig eigen mensen in de uitvoering. Dat maakt het makkelijker om de capaciteit op te voeren als er meer vraag is, zoals ook wij zeker voor de komende tijd verwachten.”

“Een probleem”, geeft hij aan, “is uiteraard wel het tekort aan goed opgeleide bouwvakkers, waarmee we ook in ons land behoorlijk te maken hebben. We proberen daar nu met een grote campagne iets aan te doen. Zijn er voldoende mensen beschikbaar, dan kunnen we de vraag zeker aan.”

Reageer op dit artikel