nieuws

Vraagtekens Socialistische Partij bij gedrag gouverneur in Iwaco-affaire

bouwbreed Premium

De Limburgse Statenfractie van de Socialistische Partij (SP) wil dat de minister van Binnenlandse Zaken gouverneur Van Voorst tot Voorst ter verantwoording roept in verband met de Iwaco-affaire. Daarbij zouden ambtenaren van de provincie ingenieursbureau Iwaco bij herhaling hebben bevoordeeld bij het gunnen van bodemsaneringsprojecten.

Sinds de corruptieschandalen begin jaren negentig had Limburg zorgvuldiger te werk moeten gaan bij aanbestedingen, vindt de SP. De partij verwijt zowel de gouverneur als de verantwoordelijke gedeputeerde C. de Waal (CDA) geen zicht te hebben op wat provincieambtenaren doen. Om die reden eist zij ook het aftreden van de milieugedeputeerde. Verder eist zowel de SP als GroenLinks dat alle stukken over de Iwaco-affaire waarop nu geheimhouding rust, openbaar worden gemaakt.

Uit een van de rapporten zou blijken dat ambtenaren bij aanbestedingen steeds weer opdracht verleenden aan Iwaco, ook al zou dat bedrijf duurder zijn dan de concurrentie. Bovendien zou Iwaco ongevraagd meerwerk hebben kunnen uitvoeren, waarvoor werd betaald.

Reageer op dit artikel