nieuws

Virtual reality leidt tot veiliger straat

bouwbreed

Blinde muren, stille hoeken, spookachtige trappen en onverlichte stegen. Veel stedenbouwkundige ontwerpen laten niet alles zien van wat er uiteindelijk wordt gebouwd. Het toepassen van computersimulaties verkleint de kans op ongewenste details en onveiligheid op straat.

Bij virtual reality wordt met behulp van een computer een driedimensionale werkelijkheid nagebootst. Vervolgens kan je van achter je beeldscherm allerlei posities ‘in’ de nagebootste werkelijkheid kijken.

Met behulp van deze techniek is het dus mogelijk om in de planfase potentieel onveilige plaatsen te traceren en het ontwerp op tijd aan te passen.

Dat is gebeurd bij de ontwikkeling van het nieuwe stadshart van Almere. De gemeente Almere heeft samen met politie, brandweer en externe partners het nieuwe stadscentrum virtueel laten nabouwen. Alle betrokkenen hebben de gebouwen en de openbare ruimte virtueel ‘bezocht.’ Op deze manier bleek het mogelijk een beter beeld van het ontwerp te vormen en gelijk de sociale veiligheid te testen.

De resultaten van het project in Almere zijn vastgelegd in ‘Virtual Reality voor een veilige realiteit.’ De publicatie is op te vragen per fax (070 – 3610457) of via e-mail (t-en-s@senter.nl)

Reageer op dit artikel