nieuws

Uitkoop vuurwerkopslag Enschede

bouwbreed Premium

Enschede krijgt als eerste geld om de vuurwerkopslag van Haarman uit te kopen. Op 600 meter zijn honderd huizen van Vinex-locatie Eschmarke gepland en staat al een woonwagenkamp.

Die toezegging deed minister Pronk van VROM gisteren in de Tweede Kamer na vragen van GroenLinks-Kamerlid H. van der Steenhoven. Het kabinet buigt zich aanstaande vrijdag over het Vuurwerkbesluit. Daarin wordt bepaald dat minimaal 800 meter afstand hoort te zijn tussen huizen en vuurwerkopslag. Het Rijk moet ook nog beslissen hoeveel geld wordt uitgetrokken om bedrijven uit te kopen. Er circuleert een bedrag van 300 miljoen gulden om de verhuizingen te financieren.

Volgens Pronk speelt ook mee of bedrijven zich hebben gehouden aan de gestelde voorschiften. De rijksinspecties hebben de afgelopen tijd namelijk geconstateerd dat veel opslagplaatsen niet aan de eisen voldoen en dat veel gemeenten dat gedogen.

Andere situaties die mogelijk in aanmerking komen voor rijkssteun, zijn vuurwerkfabriek De Kat in Leiden en de munitieopslag op Vinex-locatie Ypenburg waar vier bunkers op afstand van 300 meter staan van ruim duizend nieuwbouwwoningen.

Reageer op dit artikel