nieuws

Tegelbedrijf met veel zieken failliet

bouwbreed Premium

Een te hoog ziekteverzuim, veel wao-uitval en mogelijk te kleine marges op uitstaande werken hebben volgens curator E. Heuzeveldt uit Emmen geleid tot het faillissement van Stroeve Tegelwerken BV in het Drentse Erica.

De rechtbank in Assen verklaarde het bedrijf, dat beschikte over ruim voldoende werk, de afgelopen week failliet. Het bedrijf was zo’n twee ton per jaar kwijt aan premies en boetes rond langdurig ziekteverzuim en wao-uitval.

Volgens Heuzeveldt worden deze en volgende week nog twee klussen door de medewerkers van Stroeve afgerond, waarna kan worden overgegaan tot de formele liquidatie van het bedrijf, dat vorig jaar nog een omzet van circa 2,2 miljoen gulden behaalde en zestien medewerkers in dienst had.

De curator kan nog niet zeggen in hoeverre de schulden van het bedrijf kunnen worden afbetaald. “De fiscus heeft nog circa 60.000 gulden tegoed, er staat nog zo’n 70.000 gulden open van andere crediteuren en verder is er 190.000 gulden gereserveerd voor een sociaal fonds voor uitbetaling van achterstallig salaris en een opzegtermijn van het inmiddels ontslagen personeel.”

Met name de hoogte van de laatste kan meevallen, omdat inmiddels een run is ontstaan op de voormalige vakmensen van Stroeve.

Heuzeveldt: “Dat is de prettige bijkomstigheid van krapte op de arbeidsmarkt. Mogelijk blijft er dan geld over om een groot deel van de schulden aan crediteuren af te lossen. Maar dat durf ik op dit moment niet te beloven. Er zijn bijvoorbeeld ook de nodige loonachterstanden.”

Reageer op dit artikel