nieuws

Tanende macht van de OPEC

bouwbreed

Zoals elk kartel vormt de Organisatie van Olieproducerende en -exporterende landen OPEC een belangrijke economische machtsfactor. In het verleden had menig minister van Financiën slapeloze nachten als de olieministers weer eens bijkwamen in Wenen.

Afgelopen week was het ook zover. Al eerder had OPEC-voorzitter Ali Rodriguez aangekondigd dat werd aangestuurd op productiebeperking. Na de enorme prijsexplosie waarbij de olieprijs tot 35 dollar was gestegen, is de prijs inmiddels rond de 23 dollar aangekomen. Reden voor de OPEC daaraan wat te willen doen.

Op de beurs leek het er even op alsof die daarop zou reageren. Koninklijke Olie, Shell dus, steeg in het begin van vorige week, maar na woensdag zat de klad erin. Anderhalf miljoen vaten productiebeperking blijkt geen indruk te maken.

Dit kan te maken hebben met het feit dat de olievoorraden op dit moment groot zijn. Bovendien weet zo langzamerhand iedereen ook wel dat een dergelijke productiebeperking door een paar landen toch wordt ontdoken. Het is dus wederom afwachten wat de prijzen zullen doen. Opvallend is overigens dat prijsstijgingen sneller worden doorberekend dan prijsdalingen, maar dit terzijde.

Een andere reden voor de lauwe ontvangst van het OPEC-nieuws kan ook zijn dat de technologiefondsen eindelijk weer eens positief in het nieuws kwamen. Microsoft heeft keurig gedaan wat het bedrijf heeft beloofd. Nasdaq, Europese beurzen en Euronext Amsterdam volgden weer slaafs als immer.

Het tweede belangrijke nieuws afgelopen week was de verdere voorlichting over de nieuwe manier van handelen in kleine fondsen op de beurs. Een manier waartegen vooral Heijmans-topman Joop Janssen behoorlijk heeft gefulmineerd.

Des te opvallender is dat het juist Heijmans is die momenteel goed presteert. In een week tijd steeg het aandeel een euro, hetgeen 5 procent is. Ook de omzetten zullen Janssen tot tevredenheid stemmen. De volatiliteit is dusdanig dat het fonds nadrukkelijk aanklopt op de Midkap, waarmee het een plaats zou verwerven in de Euronext 150. Dat betekent doorlopende handel in plaats van twee keer per dag een veiling.

Praktisch net zo opvallend is Fugro. Niet door spectaculaire koersstijgingen of anderszins spectaculair nieuws anders dan een duikbootje samen met Boeing. Sinds begin 1999 toen het aandeel rond de 20 euro stond, is de waarde meer dan verdrievoudigd.

Bij BAM-NBM, minder beurslieveling dan Heijmans maar toch ingeschat op een koersdoel van rond 23 euro, lijkt de klad te zitten in de omzet en daarmee de koers. Tikte het aandeel vorige week nog tegen de 19 euro aan, inmiddels schommelt het rond de 18,50 euro.

Boskalis leek in het begin van de week de magische grens van 30 euro te pakken. Helaas voor Rob van Gelder is het inmiddels weer onder de 29 beland.

HBG lijkt zich afgelopen week definitief ontworsteld te hebben aan de hatelijke 10 in de koers. De 12 euro is nu binnen handbereik. Of dat iets te maken heeft met de berichten drie dagen achter elkaar over projecten in Engeland die zijn binnengehaald, zal wel altijd een vraag blijven.

Reageer op dit artikel