nieuws

Subsidie gevraagd voor adopteren leerlingmetselaars

bouwbreed Premium

Het NVOB-opleidingsbedrijf De Achterhoek heeft de gemeente Borculo en de provincie Gelderland gevraagd om 42.000 gulden subsidie. Dit om het tekort aan te zuiveren van de metselaarsopleiding voor derde- en vierdejaarsleerlingen uit het voortgezet middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), die dit jaar door het NVOB is ‘geadopteerd’.

De afdeling De Berkelstreek van het NVOB heeft vorig jaar een vijfjarig contract gesloten met het Staring College in Borculo om de opleiding voor de veertien leerlingen die zich voor het vak metselen hadden aangemeld over te nemen. Het Staring College wilde die les uit het opleidingenpakket schrappen in verband met de tanende belangstelling voor het beroep van metselaar.

Ontoelaatbaar

De vijftig Achterhoekse aannemers- en bouwbedrijven die bij het NVOB zijn aangesloten, vonden het afstoten van de opleiding ontoelaatbaar gezien het schrijnend tekort aan metselaars en besloten haar daarom onder eigen vleugels te nemen. Via het leerlingwezen leidde het NVOB al bouwvakkers op die het vmbo achter de rug hebben. Met de ‘adoptie’ kwamen daar de laatste twee vmbo-jaren bij.

“Wij vonden het zonde de metselaarsopleiding ter ziele te laten gaan”, licht directeur W. Veerbeek van het NVOB-opleidingsbedrijf toe. “De bouw schreeuwt om vakmensen en komt overal handen tekort. Terwijl het beroep van bouwvakker in feite heel creatief is. Je bent als het ware kunstenaar. Vandaar dat wij een reddingsoperatie op touw hebben gezet om de opleiding nieuw leven in te blazen.”

Schone taak

Hoewel het NVOB wist dat er een ontoereikend budget was, stapte zij toch in het avontuur. Veerbeek: “Wij willen er alles aan doen om de opleiding in stand te houden, de neerwaartse spiraal waarin het metselvak zich bevindt om te buigen.” Dat gebeurt onder meer door een promotievideofilm te vervaardigen. Daarnaast vindt het opleidingsbedrijf dat gemeente en provincie moeten bijspringen.

“Er ligt een schone taak voor de overheid om studenten de keuzemogelijkheid te waarborgen om zich het metselaarsvak aan te leren”, stelt Veerbeek. “Ik verwacht dat er positief op onze aanvraag wordt gereageerd. Het beroep van bouwvakker is misschien niet zo in trek, er zijn altijd mensen die dolgraag met hun handen werken. Architecten kunnen alles mooi op papier zetten, er moeten altijd vakmensen zijn die de boel realiseren.”

Reageer op dit artikel