nieuws

Stedelijke vernieuwing zet arme huiseigenaren in kou

bouwbreed

Door de stedelijke vernieuwing in Leeuwarden komen de sociaal zwakkeren in de knoei. Mensen op het sociaal minimum hebben jaren geleden een huisje gekocht in wat nu stadsvernieuwingswijken zijn.

“Vooral de mensen die een uitkering krijgen van de sociale dienst beschikken straks over kapitaal dat ze moeten opeten”, zegt wethouder B. Bilker, verantwoordelijk voor de stadsvernieuwing.

Het is hem een doorn in het oog. “Deze mensen zijn niet in staat een nieuw of ander huis te kopen voor dat geld, terwijl ze dan ook nog eens te maken krijgen met veel hogere woonlasten.”

Dat deze categorie de rekening van de stadsvernieuwing gepresenteerd krijgt, komt doordat ze de woninkjes voor zo’n 20.000 gulden kon kopen.

Aangezwengeld

Bilker vindt het een collectieve verantwoordelijkheid om deze mensen te helpen. Daarom heeft hij de problematiek bij de Haagse politiek aangezwengeld. Maar tijdens een werkbezoek van CDA-Tweedekamerleden in Leeuwarden, kreeg hij te horen dat zijn probleem niet geschikt is voor een generale regeling. “Politiek Den Haag kent het probleem niet, omdat het nog niet eerder is voorgekomen”, legt de CDA-wethouder uit.

Inmiddels heeft de wethouder voor begin februari afspraken gemaakt met de ministeries van VROM, Sociale Zaken en de grote fracties in de Kamer. “Ik ga ermee aan de slag en desnoods ga ik naar Brussel.”

Reageer op dit artikel