nieuws

Railtrack zoekt één toezichthouder

bouwbreed

Het Britse railinfrastructuurbedrijf Railtrack zoekt een groot bedrijf of consortium dat alle onderhouds- en uitbreidingsprojecten kan controleren en bewaken.

Railtrack heeft daarvoor een Europese aanbesteding uitgeschreven. Met de order is een bedrag gemoeid van ruim 1,5 miljard gulden voor een periode van negen jaar.

Railtrack besteedt alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan het nationale railnet uit. Overal zijn aannemers en andere bedrijven aan de slag. Dat geldt niet alleen nu er een landelijk inhaalprogramma loopt, maar ook het normale onderhoud van spoorlijnen wordt gedaan door bedrijven als Balfour Beatty en Jarvis. Momenteel loopt bijvoorbeeld de aanbesteding voor het onderhoud van de East Coast Main Line tussen Edinburgh en Londen, naar verwachting een contract van bijna 800 miljoen gulden.

Bewaken

Railtrack vindt dat het zelf de overvloed aan projecten niet goed kan bewaken. Daarom is het de bedoeling een derde in te schakelen. Die moet een breed scala aan specialismen kunnen bieden, waaronder ultrasone tests van de rails en controle van de bovenleidingen, maar ook de bouwkundige controle van de spoorlijnen zelf.

Een aantal bedrijven heeft inmiddels gereageerd op de advertentie in het publicatieblad van de EU. Volgens Construction Plus, een bouwwebsite, is het Amerikaanse bouwconcern Bechtel een belangrijke kandidaat.

Reageer op dit artikel