nieuws

Nieuwe gestuurde boor bereikt ook de moeilijke plekken

bouwbreed

“Gestuurd boren vereiste tot nu toe grote, zware en dure machines, ook als het ging om relatief kleinere klussen. Met de nieuwe Flexidrill, die aan een minigraafmachine kan worden gehangen, is dat ondervangen. Gestuurd boren van kabels en leidingen met geringere diameters over kortere afstanden, komt nu veel dichterbij.”

Dat zegt ing. Rick van der Sluis, verkoopmanager van H.M.S. Machines BV in Gouda, importeur van de Flexidrill. Het bedrijf importeert deze Nieuw-Zeelandse machine in Nederland en België, de belangstelling is groot.

Onlangs stond H.M.S. Machines met de machine op de beurs Infratech in Rotterdam. “Wij hebben inmiddels een kleine vijftig aanvragen voor nadere informatie en binnenkort gaan we een demonstratie geven. Want ik kan het wel vertellen, de mensen willen toch zien hoe het werkt”, zegt Van der Sluis.

De Flexidrill is een echte aanbouwmachine. Met een snelwisselsysteem kan het apparaat aan een minigraafmachine worden gehangen. Als de graafmachine – die er toch altijd is bij dit soort werk – een ‘lepelbreed’ gat van ruim twee meter lang heeft gegraven, kan de machine erin zakken en kan het boren beginnen.

Op diepte

Van der Sluis: “Bij de grote gestuurd-borenmachines heb je al gauw een meter of acht nodig om tot de juiste hellingshoek te komen. Met de Flexidrill ben je meteen min of meer op diepte en kun je vrijwel horizontaal boren. Vrijwel, want je hebt een beetje afschot nodig, omdat de boorvloeistof zijn werk moet kunnen doen. Maar eigenlijk begint de Flexidrill waar het persen met stalen mantelbuizen het niet toelaat.”

De machine ‘draait’ op de derde functie van de minigraver en dat is meteen de beperking. Om voldoende hydraulisch vermogen te genereren, is tenminste een drie-tonnertje nodig, die minimaal 60 liter per minuut levert. Met een koppel van 1660 Nm en een stuwdruk van ruim 4700 kilogram zoekt de boor zich een weg. De boor legt maximaal zo’n 30 centimeter per seconde, 18 meter per minuut af. “De machine”, zegt Van der Sluis, “wordt geleverd met een standaard stangenbak, goed voor 50 meter. Maar er wordt ook al gewerkt met twee bakken, honderd meter stang dus. De diameter van de HDPE-buis die getrokken kan worden, is ook zeer behoorlijk: maximaal rond 200 millimeter. Inclusief diverse maten ruimers en het vloeistofvat in een frame, kan de complete machine samen met een mimigraver in een kleine vrachtwagen.”

Het enige dat de gebruiker nog nodig heeft, is een meetsysteem. De operator moet immers kunnen zien waar de boorkop zich bevindt. “Bij de machine zijn naar eigen keuze van de gebruiker diverse merken meetsystemen te gebruiken”, zegt Van der Sluis. “Er zijn al goede ervaringen met verschillende meetsystemen, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn.”

Toekomst

De van oorsprong Capelse ondernemer, die is neergestreken in een fraai pand op het nieuwe bedrijventerrein Gouwestroom even buiten Gouda, ziet een grote toekomst voor het mini-gestuurd boren: “Het is duidelijk dat de opdrachtgevers steeds vaker de problemen inzien van het openleggen van de straat. De overlast en de maatschappelijke kosten zou je eigenlijk moeten meerekenen. Wat kost het, aan overlast en omzetverliezen, als een winkelstraat alweer open moet?”

“Een grote gestuurde boormachine is niet goedkoop. Je moet voor een kleintje al gauw een half miljoen neertellen, voor een grote het dubbele. Dat wordt vertaald in de tarieven van de aannemer. De Flexidrill blijft in standaard uitvoering ruim onder de ton. Dat kan het gestuurd boren van kabels en leidingen ineens een stuk betaalbaarder maken.”

“Dat betekent ook dat aannemers van dit soort werken de mogelijkheid van de inzet van de Flexidrill kunnen meenemen in hun berekeningen. En opdrachtgevers, gemeenten en zo, kunnen offertes met en zonder gestuurd boren vragen en zo hun afwegingen maken. Ik heb de indruk dat de mogelijkheden van gestuurd boren helaas nog niet in brede kringen bekend zijn. Maar ik ben optimistisch en ik wil eraan blijven werken.”

Reageer op dit artikel