nieuws

‘Mooiste plek ter wereld’ wordt parkje

bouwbreed

De kop van het Java-eiland – door wethouder Stadig ooit uitgeroepen tot de mooiste plek van de wereld – wordt gewoon een simpel parkje met speelvoorzieningen. Volgens de gemeente ontbreekt het aan goede ideeën voor een betere bestemming.

Vorig jaar organiseerde wethouder Stadig een wedstrijd om plannen los te weken voor de kop van het eiland in het Oostelijk Havengebied. Dat leidde tot een stroom van voorstellen: van kruidentuin tot pretpark, van een vuurtoren met restaurant tot een museum. Allemaal geen haalbare plannen, zegt de gemeente nu.

Amsterdam kiest voor een parkachtige inrichting om te voorkomen dat zich illegale bewoners in het gebied vestigen. In een later stadium kan alsnog worden gekozen voor bebouwing. Mogelijk kan het Java-eiland een rol spelen in de toenemende roep om nieuwe culturele voorzieningen. Om Amsterdam aantrekkelijk te houden zou de stad forse investeringen moeten plegen, zo liet de inmiddels afgetreden burgemeester Patijn vorige maand nog weten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels