nieuws

Milieuvriendelijke zetmeel-grafkist

bouwbreed

Een grafkist van samengeperst zetmeel. De kist bevat geen chemische toevoegingen of verduurzamingsmiddelen en is dus volkomen milieuvriendelijk. Bovendien is zij licht van gewicht en goedkoper dan de traditionele variant.

octrooi

nummer: 1014923

octrooihouder: K. Loeve

uitvinder: K. Loeve, Heusden

De uitvinder is werkzaam in de jachtbouw en ‘heeft niks met grafkisten’. Maar door het overlijden van een goede bekende in Oost-Europa werd hij min of meer betrokken bij de aanschaf van een grafkist. Loeve: “Die dingen bleken hartstikke duur te zijn. En omdat de grafkisten voor de mensen in Oost-Europa al helemaal niet te betalen zijn, begon ik erover na te denken hoe de fabricage goedkoper zou kunnen.”

Tijdens een bezoek aan de bibliotheek kwam hij plotseling op een idee. Loeve: “Ik dronk koffie en toen ik met mijn lepeltje roerde, zag ik dat het een lepeltje van hardgeperst zetmeel was. En toen wist het. Als je lepeltjes van zetmeel kunt persen die slechts tijdelijk dienst hoeven te doen, kun je er ook grafkisten van maken.”

Volgens Loeve is het geperste zetmeel keihard en sterk genoeg om iemand naar zijn laatste rustplaats te dragen. Loeve: “Als de kist eenmaal in de aarde ligt en nat wordt, is hij in drie minuten weg. Het is net een aspirientje.”

Goedkoper

De kist is helemaal van zetmeel gemaakt en is veel goedkoper dan bestaande kisten van hout en mooier dan een kist van karton, aldus Loeve. Bovendien weegt de kist van zetmeel beduidend minder dan een houten exemplaar. Loeve: “Gemiddeld is het gewicht van een traditionele kist 49 kilo. Mijn kist weegt zestien kilogram.” Dat scheelt in ieder geval voor de dragers.

Aan interesse is vooralsnog geen gebrek. Volgens Loeve zijn er al 92 landen waar de kist geproduceerd mag worden en heeft hij onlangs een ‘zeer interessant’ contract uit de Verenigde Staten ontvangen.

Maar Loeve heeft het met zijn jachtbouw al druk genoeg: “Ik heb geen tijd om de hele ontwikkeling van de kist op poten te zetten. We moeten nog maar eens zien hoe dat vorm moet krijgen.”

Reageer op dit artikel