nieuws

Lessen uit het verleden

bouwbreed

Drie dagen achter elkaar stegen de technologiefondsen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. De Pavlov-reactie was voorspelbaar: het dieptepunt zou bereikt zijn voor deze fondsen, zo wisten beurs-watchers te melden.

Het is al vaker gezegd, het voorspellen van beurskoersen is net zoiets als het voorspellen van het weer. Neem voor alle zekerheid toch maar een paraplu mee.

Nog belangrijker zijn de lessen uit het verleden. Ene Burton Malkiel heeft daarover een boekje opengedaan onder de titel ‘A random walk down Wallstreet’. Daarin beschrijft hij onder meer de hypes op de beurzen van de afgelopen veertig jaar. De cycli zijn helder. Bij elke hype hoort een anticlimax.

Economisch Instituut Nyfer verbindt hieraan de conclusie dat aandelen met een zeer hoge koers-winstverhouding of beleggingsfondsen die daarin beleggen gemeden moeten worden.

Voordat de laag gewaardeerde bouwfondsen hierin kansen zien nog even een waarschuwing. Begin jaren zeventig keerden beleggers zich massaal af van allerlei nieuwerwetse fondsen en zochten het meer in de vaste waarden, de zogenaamde Blue Chips. De aandelen Coca Cola en Sony waren niet aan te slepen. De koers-winstverhouding steeg daardoor spectaculair maar daalde daarna weer even spectaculair.

Met andere woorden, op de korte termijn lijkt een overdreven belangstelling van beleggers aardig, op de langere termijn echter kan het zich genadeloos tegen een sector keren.

In navolging van de Nasdaq deden ook de Europese beurzen, waaronder Euronext Amsterdam, het beter. Vooral de technologiefondsen profiteerden, al was te zien dat het echte vertrouwen in die fondsen nog lang niet hersteld is.

De bouwfondsen deden het gemiddeld genomen als vanouds: lage omzetten en weinig koersbeweging.

Opvallend is Amstelland. Terwijl de beursanalisten dit tot een van hun lievelingen verklaren, daalt het aandeel tot onder de 15 euro.

Boskalis, dat na de nieuwjaarsrede van topman Rob van Gelder hergewaardeerd werd door analisten, steeg begin deze week richting 30 euro. Dat nadert dan al een beetje wat analisten denken dat het aandeel kan halen, 32 tot 36 euro. In de tweede helft echter zakte het aandeel weer onder de 29 euro.

Het meest opvallende aandeel was wel Grontmij. Het aandeel is de afgelopen vijf jaar naar een structureel hoger niveau gekrabbeld. De laatste acht weken was een vlakke en de eerste week van het nieuwe jaar zelfs een dalende lijn zichtbaar. De laatste dag van de week steeg het aandeel ineens met 1,40 euro, zonder enige zichtbare reden. Als er komende week een grote overname wordt aangekondigd, lijkt het wel duidelijk.

Reageer op dit artikel