nieuws

Infratech looft prijs uit voor vernieuwing in de gww

bouwbreed Premium

Geen evenement zonder prijsvraag en ook de Infratech-vakbeurs die gisteren in Rotterdam van start ging kent er één. Een innovatieprijs wel te verstaan, voor slimme vernieuwingen in de gww-sector. Die lopen uiteen van het parkeren bovenop een geluidswal tot en met het boren in een bochtje.

Ingenieursbureau Rotterdam speelt een thuiswedstrijd op de vakbeurs in de Rotterdamse Ahoy-hal. Met vier inzendingen voor de prijsvraag is het bedrijf royaal vertegenwoordigd. Het gaat overwegend om meer conceptuele ideeën, die nog niet direct worden gerealiseerd. Ze lopen uiteen van een ondergronds buizennetwerk voor kabels en leidingen, tot een hydrostatisch afmeersysteem. Het creatiefste idee betreft het gebruik van geluidswallen voor waterberging en -zuivering. Dat is vooral een optie bij Vinex-locaties waarin het water duurzaam wordt beheerd. Op de artist impressions zien ze er fraai uit, de geluidswallen met getrapt aflopende helyofytenfilters; kleine rietlanden die het afgekoppelde hemelwater zuiveren. Het oogt bijna als de terrasvormige rijstvelden uit het Verre Oosten. En dat aan de rand van de polder.

Zo zijn er meer conceptuele inzendingen, zoals die van De Weger architecten die klein Venetië bedacht, een stad in het water met een compleet eigen infrastructuur. Als locaties denkt De Weger aan het Haringvliet, de randmeren, of de Grevelingen.

Meer nieuws op pagina 7.

Reageer op dit artikel