nieuws

Ierland legt bouw van grote winkelcentra aan banden

bouwbreed Premium

Ierland heeft de bouw van meer superstores verboden. Winkels mogen nog maar maximaal 3000 vierkante meter groot zijn. Alleen rond de hoofdstad Dublin is 3500 vierkante meter toegestaan.

Ook de bouw van grote winkelcentra buiten de bebouwde kom is aan banden gelegd. De nieuwe regels, die bekend werden gemaakt door milieuminister Dempsey, zijn bedoeld om de traditionele winkelgebieden in de steden en dorpen te beschermen.

De maatregel was al in 1999 aangekondigd, maar werd fel bestreden door de grote supermarktketens. Vooral Britse ketens als Tesco’s willen in Ierland verder uitbreiden met hyperstores aan de rand van de stad. Dempsey: “We hebben iedereen de gelegenheid geboden zijn mening te geven, maar ik zie geen reden om op mijn oorspronkelijke plannen terug te komen.”

De nieuwe richtlijnen hebben betrekking op alle vormen van detailhandel. Gemeentelijke bestemmingsplannen moeten voortaan maxima voor de verschillende soorten winkels aangeven. Ook moet er in staan waar het eigenlijke winkelgebied ophoudt. De bouw van winkels moet worden bevorderd in gebieden die goed bereikbaar zijn, ook per openbaar vervoer. “Mensen kunnen daardoor meerdere dingen doen op één trip”, aldus Dempsey.

Het gebruik van bestaande gebouwen die groter zijn dan 3000 vierkante meter, voor detailhandelsverkopen is eveneens verboden. Een Factory Outlet Center is toegestaan, maar alleen aan de rand van de stadscentra omdat ze de winkelfunctie daar kunnen versterken.

Reageer op dit artikel