nieuws

Huizenprijs stijgt dit jaar zes procent

bouwbreed Premium

De procentuele stijging van de huizenprijzen zal de komende jaren niet meer uitvallen in dubbele cijfers, zoals de afgelopen jaren is gebeurd. Een daling zit er evenwel ook nog niet in. Dat verwacht de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Voorzitter T. Smit voorspelt voor dit jaar een prijsstijging van ongeveer 6 procent.

De NVM-voorzitter baseert zich daarbij op de afvlakking van de prijzen in het vierde kwartaal van 2000. De gemiddelde koopwoning in Nederland steeg in het laatste kwartaal met 7,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal. De prijsstijging over heel 2000 is uiteindelijk uitgekomen op 11,9 procent. Dat is meer dan de NVM begin vorig jaar voorspelde. Toen werd nog uitgegaan van een stijging van tussen de 8 en 10 procent.

“Onze voorspelling dat de stijging zou afvlakken is wat later uitgekomen dan we hadden gedacht, dat klopt. Maar ik ben ook maar een eenvoudige profeet die brood eet”, verontschuldigde Smit zich.

Hij verwacht dat het voorlopig voor het laatst is geweest dat de stijging in dubbele cijfers uitvalt. “Voor dit jaar en de komende jaren zit dat er niet meer in.” Smit noemt een verwachte stijging met 6 procent “toch nog een ferme stijging; het dubbele van het inflatieniveau. Ik ken geen ander product dat zoveel in prijs stijgt.”

Smit benadrukte nog maar eens dat het om een gemiddelde gaat, en dat er regionaal grote verschillen zijn. “Er bestaat niet zoiets als een nationale woningmarkt.”

Ook zijn er verschillen in type woningen. Zo ging de prijs van de gemiddelde tussenwoning in het vierde kwartaal van 2000 7,7 procent omhoog, van 343.000 naar 349.000 gulden. De prijs van een hoekwoning steeg met 6,9 procent van 434.000 naar 441.000 en die van de vrijstaande woning met 8,7 procent van 689.000 naar 704.000. De waarde van appartementen steeg met 6,6 procent van 278.000 naar 283.000 gulden.

Reageer op dit artikel