nieuws

Heijmans zoekt via internet steun voor actie tegen Euronext

bouwbreed Premium

Bouwonderneming Heijmans is op de eigen website een actie begonnen tegen Euronext Amsterdam, de fusiebeurs van de Amsterdamse AEX met de beurzen van Brussel en Parijs. Heijmans probeert op de site steun te vinden van andere beursgenoteerde bedrijven voor het behoud van een doorlopende notering van alle aan de beurs genoteerde fondsen. Verscheidene bouwgerelateerde bedrijven als Arcadis, Geveke, GTI en Nagron ondersteunen de actie.

De introductie van een nieuw handelssysteem in de zomer werkt volgens bestuursvoorzitter J. Janssen van het Rosmalense bouwbedrijf nadelig voor de kleinere beursfondsen. In het nieuwe systeem dreigen het Heijmans-aandeel en zo’n honderd andere beursfondsen slechts tweemaal per dag te worden verhandeld. Dat heeft volgens Janssen zeer negatieve gevolgen voor de verhandelbaarheid van die aandelen en zal de koers/winstverhouding van deze beursfondsen onder druk zetten. Ook meent het bouwbedrijf dat de toegang tot de kapitaalmarkt wordt beperkt.

De VEUO, de organisatie van beursgenoteerde bedrijven, heeft deze week in een brief aan Euronext en de Stichting Toezicht Effectenverkeert (STE) haar zorgen uitgesproken over de invoering van het nieuwe handelssysteem en de dreigende eenzijdige opzegging van de noteringsovereenkomst. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet vorige week ook weten te vrezen voor de toekomstige positie van de ‘small caps’.

Ledenvergadering

Directeur E.M. Enschedé van de VEUO zegt dat in maart een ledenvergadering wordt gehouden over de plannen van Euronext. Tevens wil de organisatie worden gehoord door de STE. Enschedé vermoedt dat de beurstoezichthouder toestemming moet geven voor de aanpassingen die Euronext wil doorvoeren. Volgens een woordvoerder van de STE is dat echter niet het geval. De STE, die nog geen definitief standpunt heeft bepaald over het nieuwe handelssysteem, toetst alleen of het voldoende efficiënt, transparant en betrouwbaar is.

“Small caps” die in het nieuwe systeem zo goed als zeker slechter af zijn, zouden de hulp van animateurs kunnen inroepen, banken en effectenhuizen die de ondernemingen kunnen helpen met het verhandelen van hun aandelen. Maar volgens woordvoerder P. Bassa van technisch dienstverlener GTI is dat geen oplossing. “Het aantrekken van een animateur kan wellicht helpen, maar brengt een enorme verzwaring van de administratieve lastendruk met zich mee.”

Op pagina 5: Aantal bouwers ontspringt veilingdans.

Reageer op dit artikel