nieuws

Geen ‘vriendjespolitiek’ bij verkoop van huizen

bouwbreed Premium

Projectontwikkelaars en huizenverkopers krijgen van de gemeente Groningen in het vervolg het dringende verzoek geen zakelijke relaties meer voor te trekken bij het toekennen van populaire koopwoningen.

B en W van Groningen hebben dat geantwoord op schriftelijke vragen van raadslid T. van Dalen van D66. De fracties van Groen Links en de PvdA eisten in oktober vorig jaar eveneens opheldering over de kwestie.

Toch zien B en W geen aanleiding dwingende gemeentelijke voorschriften op te leggen. Het gemeentebestuur gaat er vanuit dat projectontwikkelaars op vrijwillige basis zullen meewerken aan het verzoek.

Volgens verantwoordelijk PvdA-wethouder W. Smink hebben huizenverkopers er zelf alle belang bij hun imago op te poetsen, nadat bleek dat drie van de 1600 populaire nieuwbouwwoningen in de wijk Reitdiep al waren vergeven, voordat ze officieel in de verkoop kwamen.

Rond dezelfde periode maakte de Vereniging Eigen Huis wereldkundig dat onderhandse verkoop aan bevriende zakelijke relaties door projectontwikkelaars in heel Nederland op grote schaal voorkomt. B en W van Groningen vinden dat onacceptabel, maar zien geen aanleiding geheel nieuwe regels op te stellen.

Reageer op dit artikel