nieuws

Enschedese aannemers willen bouwen in rampwijk

bouwbreed

De aannemers in en rond Enschede verwachten een grote rol te spelen bij de wederopbouw van de rampwijk. Dit is de stellige overtuiging van J.P. Hannink, nu nog voorzitter van de stichting Enschedese Aannemers. Hij ziet het als een morele plicht van de gemeente om de kleinere bouwers niet te negeren.

“Wij hebben direct na de ramp laten zien waartoe het midden- en kleinbedrijf in staat is”, verklaart Hannink. Hij verwacht dat diverse kleinere aannemersbedrijven allianties zullen vormen om de concurrentie met de grotere bedrijven aan te gaan. Het gaat tenslotte om de bouw van 600 woningen. De gelegenheidsstichting – die kort na de ramp werd opgericht en uit 63 aannemersbedrijven bestaat – noemt Hannink te log voor een consortium.

De stichting houdt zich de komende tijd nog bezig met herstelwerkzaamheden. Ruim 50 procent van de door haar uitgebrachte offertes van schadeherstel is inmiddels binnen. Hannink verwacht dat dit percentage zal oplopen tot 75. Daarna wordt de stichting opgeheven.

Belangenvereniging

Anders is dat met de belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede. Volgens voorzitter Vasse is het werk van de vereniging nog maar net begonnen. Hulp aan de slachtoffers is zeker de komende vijf jaar nog hard nodig. Veel resultaten kan ze op haar conto schrijven. Zo tikte de vereniging de gemeente op de vingers, nadat de dienst Bouw- en Milieu op grove wijze uitvoering gaf aan de Wet voorkeursrecht gemeenten. “De gemeente wil alles opkopen om blanco te beginnen”, zo stond in de nota. De belangenorganisatie kreeg het voor elkaar dat de slachtoffers brede inspraak in de wederopbouw hebben. Vasse waardeert de gemeente vanwege het lef waarmee ze het gangbare inspraakproces loslaat. “Er is nu een situatie ontstaan waarbij alle betrokkenen rond de tafel zijn gaan zitten, terwijl niemand precies weet wat er uitkomt behalve dan dat men zich in de wijk moet thuisvoelen. Dat getuigt van moed.”

De belangenvereniging ligt verder nog met verzekeraars in de clinch over schadepenningen en ze maakt zich zorgen over de geestelijke gezondheid van de slachtoffers.

Op pagina 3: Bureaucratie weer op toeren.

Ramp nog scherp op netvlies.

Grolsch trekt zich lot slachtoffers aan.

‘Maken wederopbouwplan waanzinnig experiment’.

Reageer op dit artikel