nieuws

Del

bouwbreed

Wie Rem Koolhaas is, ga ik u niet meer uitleggen. U weet ook dat zijn bureau OMA heet. Toen Rem merkte dat consultants beter worden betaald dan hij, vestigde hij ook een adviesbureau en verdubbelde zijn tarief. Het nieuwe bureau heet AMO.

Het is de nieuwste trend onder architecten zich voor te doen als adviseurs. Dit past bij de traditie dat architecten zich graag uitleveren aan andere ambachten. Van filosofie tot ergonomie – het is allemaal in -ismen uitgeleefd. Architecten schrikken terug voor de ernst en toewijding om hun vak op eigen kracht uit te diepen.

Sinds het modernisme bestaat architectuur er vooral uit dat zij zichzelf overbodig verklaart, om zich als trouweloze del te storten in de armen van voortdurend het verkeerde soort mannen. Van mislukte ervaringen leert zij niet, nee, welgemoed klampt zij zich vast aan weer een ander die dan ‘alles’ is. Niet goed, wel begrijpelijk: uit dansen is natuurlijk veel leuker dan ernst en toewijding.

Reageer op dit artikel