nieuws

Corporatie gaat onderhandelen over Zwarte Madonna

bouwbreed

De woningcorporatie HaagWonen opent nog komende week de onderhandelingen over de verkoop van de Zwarte Madonna aan de gemeente Den Haag. Eerder heeft de corporatie uitnodigingen van de gemeente om hierover te praten afgeslagen. “Maar nu het raadsbesluit is genomen, zijn we bereid om aan de tafel te gaan zitten.”

Dat zegt ir. S. van der Laag, directeur van HaagWonen, naar aanleiding van de raadsmeerderheid voor de aankoop van de Zwarte Madonna.

Na afloop van de gemeenteraadsvergadering zegt ze wel teleurgesteld te zijn over de uitkomst. HaagWonen heeft immers altijd gesteld dat de technische kwaliteit van de 362 huurwoningen sloop niet rechtvaardigde. “Maar we zitten nu eenmaal met het gegeven dat de gemeenteraad dit wel wil.”

Over bedragen wil Van der Laag niets kwijt. Uit een uitgelekte financiële notitie is gebleken dat de gemeente 50 miljoen gulden wil uittrekken voor de aankoop van het vijftien jaar oude complex. “Ik ga niet via de pers onderhandelen”, benadrukt de directeur. “Ik wacht het bod eerst af.”

Over juridische stappen om de aankoop en sloop van de Zwarte Madonna tegen te houden heeft HaagWonen nog niet gedacht. “Ik weet niet wat de mogelijkheden zijn.” De bewoners zijn in elk geval vast van plan zich niet zonder slag of stoot bij de verkoop neer te leggen. “Wij gaan naar de rechter”, laat secretaris Dijkhoff van de bewonerscommissie desgevraagd weten. De collegepartijen PvdA, VVD en CDA stemden donderdagavond unaniem voor het aankoopbesluit. Op de plek van de Zwarte Madonna moet óf het ministerie van Justitie óf het ministerie van Binnenlandse Zaken verrijzen. Vervolgens kan de zogenoemde Ju/Bi-kavel, waar de ministeries nu staan, worden herontwikkeld met woningen, kantoren en winkels. Hierbij is als marktpartij MAB betrokken. A. Alderliesten van MAB: “Door dit besluit is de weg vrij om een goed plan te maken. Dat zal nog een hele klus worden. Maar doordat de raad nu voor die ontwikkeling heeft gekozen, kunnen we daar al onze energie insteken. Er is politieke moed voor nodig geweest om dit besluit te nemen.”

Teleurgesteld

Projectontwikkelaar Strijland toonde zich teleurgesteld over het verloop van de gemeenteraadsvergadering. Hij is de maker van een groots renovatieplan voor de Zwarte Madonna en initiator van een alternatief plan voor de bouw van een ministerie naast het busplatform van het Centraal Station. Beide alternatieven werden door de collegepartijen terzijde geschoven. “Ze laten een kans liggen om miljoenen te verdienen”, mopperde Strijland.

Met de herhuisvesting van de bewoners wil de gemeente Den Haag nog dit jaar beginnen.

Op pagina 2: * Terzijde.

Op pagina 3: * PvdA offert Zwarte Madonna, bewoners woedend.

Reageer op dit artikel