nieuws

Bossche makelaars vragen te veel voor huis

bouwbreed

Een vrijstaand huis kost in Den Bosch gemiddeld een ton minder dan in de andere grote Brabantse gemeenten. De NVM wijt dit grote verschil voornamelijk aan het feit dat makelaars in Den Bosch te veel voor woningen vragen.

Een vrijstaande woning kost in de regio Den Bosch gemiddeld bijna acht ton. Een groot verschil met Tilburg en Breda, waar het gemiddelde zeker honderdduizend gulden hoger ligt. Het verschil met Eindhoven is het grootst: een vrijstaand huis kost daar gemiddeld 920.000 gulden.

Het grote prijsverschil heeft zich vooral vorig jaar doorgezet. “We moeten er niet te veel waarde aan hechten, want het gaat natuurlijk om incidentele cijfers. Maar het prijsverschil is wel duidelijk aanwezig”, aldus secretaris E. van Lent van de NVM-regio Den Bosch.

“Het gaat om dure woningen, dus dan treedt er al sneller een verschil op in gemiddelde verkoopprijzen. Verder heb ik het idee dat er in Den Bosch te veel overvraagd wordt door makelaars. Als de vraagprijs te hoog is en een potentiële koper laat een contrataxatie doen die dat uitwijst, wordt het pand simpelweg overgeslagen. Om allerlei redenen moet het uiteindelijk toch verkocht worden, maar dat gebeurt dan vaak voor een veel lagere prijs dan in eerste instantie de bedoeling was.”

Inhaalslag

Verder denkt Van Lent dat Breda, Tilburg en Eindhoven de laatste tijd meer in trek zijn bij potentiële kopers. “We hebben een flinke economische groei in Brabant, die vooral op het conto van de regio Den Bosch geschreven kon worden. Maar de andere grote gemeenten zijn bezig met een opmerkelijk inhaalslag. Kopers hebben dat door en laten hun oog nu ook op deze gemeenten vallen.”

Reageer op dit artikel