nieuws

Veel extra geld nodig voor onderhoud wegennet VS

bouwbreed

Als Amerika zijn wegen en bruggen goed wil onderhouden, is de komende twintig jaar ieder jaar 130,1 miljard gulden nodig. Dat geld zou moeten worden verzameld en uitgegeven door alle lagen van bestuur en politiek samen, van de federale regering tot de dorpsgemeenteraad.

Voor het onderhouden van de openbaar-vervoerinfrastructuur in dezelfde staat als nu zal per jaar 24,8 miljard gulden moeten worden uitgegeven. Voor verbetering ervan is nog eens een extra 36,8 miljard gulden per jaar nodig. Deze cijfers zijn recent bekendgemaakt door het federale ministerie van vervoer. Minister Rodney Slater was, uiteraard, vol lof over wat de regering van president Clinton allemaal heeft gedaan en het betrokken rapport was tegelijkertijd een schot voor de boeg van de komende president. Als George Bush president wordt, waarschuwde Slater tussen de regels door, moet hij niet verwachten dat hij de geldkraan voor het onderhouden van de infrastructuur van de VS zonder meer kan dichtdraaien.

Duizelingwekkend

De uitgaven voor die infrastructuur de afgelopen jaren zijn overigens duizelingwekkend: 233 miljard gulden in 1997 voor wegen en bruggen, 8,4 procent meer dan in 1995. Daarvan was 112 miljard gulden voor verbeteringen, 10,2 procent meer dan in 1995. De federale regering droeg 41,1 procent bij aan de kosten van kosten van de investeringen in nieuw werk. Dat is bijna 3,5 punten minder dan in 1995, Het openbaar vervoer komt er bij dit alles nogal bekaaid af. In 1997 werd daarvoor in totaal 57,7 miljard uitgegeven, minder dan een kwart van wat er werd besteed aan wegen en bruggen. De federale regering draagt overigens wel iets meer bij aan openbaar vervoer; dat aandeel steeg in 1997 naar 27 procent, vergeleken met 25 procent in 1995.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels