nieuws

Fusie scoort niet

bouwbreed

Op het Damrak begon de week met Groot Nieuws. Een fusie werd aangekondigd tussen Stork en Internatio-Muller, met dien verstande dat I-M zijn handelstak van de hand zal doen en ook Stork een niet-kerndivisie zal afstoten. Daarmee zal een bedrijf ontstaan dat zich vooral richt op ontwikkeling en onderhoud van installaties.

Beleggers in Stork reageerden enthousiast: dit fonds won zeker 7 procent in koers. Beleggers in I-M waren helemaal niet zo blij: dit fonds moest inleveren. Ook analisten konden zich desgevraagd niet voorstellen dat de nieuwe organisatie zou kunnen mislukken. ‘Een fusie die gedoemd is te mislukken’ noemde een van hen het.

De dag erop stonden beide fusiepartners dan ook in de min. Dinsdag publiceerde voorts Arcadis kwartaalcijfers: de winst steeg met 25 en de omzet met 21 procent. Er werd enthousiast in het aandeel gehandeld en dat leverde het ingenieursbureau een koerswinst op van ruim 3 procent. Boskalis hield dinsdag zijn algemene aandeelhoudersvergadering, waar bekend werd gemaakt dat de winstverwachting naar boven is bijgesteld tot 15 procent in 2000.

Woensdag publiceerde NRC-Handelsblad het debacle over de Schipholspoortunnel, waarbij HBG-dochter HBW betrokken is, evenals Strukton. Met de koers van het aandeel HBG gebeurde evenwel helemaal niets.

Donderdag vergaderde de ECB, die de rente echter ongemoeid liet. Verder werd de stemming op Beursplein 5 vooral bepaald door het sentiment uit Amerika, dat door gepubliceerde macrocijfers positief was.

Vrijdag was een lauw dagje voor de Nederlandse beurs. Ook de vrijdagmiddag stonden er weer Amerikaanse cijfers op het programma, die vaak meer indruk maken dan cijfers uit eigen land: de inflatiecijfers in Nederland van afgelopen maand hadden geen invloed op de handel op de beurs.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels