nieuws

‘HBG gaat te ver met verboden dakpannen’

bouwbreed

nijmegen – Projectontwikkelaar HBG Vastgoed heeft met onmiddellijke ingang het werk op de Vinex-locatie Waalsprong moeten neerleggen. De gemeente Nijmegen heeft het bedrijf een bouwstop opgelegd omdat het gemaakte afspraken niet zou nakomen.

De kritiek van de gemeente spitst zich toe op de kleur dakpan bij de bouw van een honderdtal woningen in het deelplan Oosterhout. Anders dan de overige projectontwikkelaars legt HBG donkerbruine tegels op de daken.

Wethouder P. Depla: “Gekozen is destijds voor een bepaald type en kleur dakpan (donkerrode, red). Dat is gebeurd in overleg met de Architectuur Kwaliteitsgroep en de Welstandscommissie. Met de projectontwikkelaars zijn daarover vervolgens duidelijke afspraken gemaakt.”

Toen het verschil in kleur aan het licht kwam, heeft de gemeente HBG daar onmiddellijk op aangesproken. “Maar ze hebben geweigerd om de dakpannen te vervangen”, aldus Depla, die daarom vindt dat de projectontwikkelaar maar moet voelen en een bouwstop afkondigde.

“Afspraak is afspraak. Wij laten niet met ons spelen. Het zou toch al te fraai worden als iedereen de welstandseisen op zijn eigen wijze interpreteert. Zeker in de Waalsprong, waar kwaliteit voor alles gaat, kunnen we dat niet hebben.”

Niet voor het eerst

Wat de gemeente doet als HBG blijft weigeren, wil Depla nog niet kwijt. “Laten we eerst maar eens afwachten hoe deze maatregel uitpakt”, aldus de wethouder.

Het is overigens niet voor het eerst dat HBG Vastgoed in Nijmegen stevige kritiek te verduren krijgt. Al eerder tikten de gemeente en de overige projectontwikkelaars die actief zijn in de Waalsprong HBG op de vingers. Het bouwbedrijf zou te weinig luisteren naar de individuele wensen van de toekomstige bewoners. HBG liet toen weten niet gezien te willen worden als een starre onderneming en beloofde beterschap.

Volgens HBG Vastgoed is de zaak een kwestie geweest van een presentatie van de plannen aan het Welstandstoezicht. “De Welstandscommissie heeft ons een presentatie te zien geven waarop de dakpannen donkerrood waren. In werkelijkheid zijn ze nu donkerbruin. Er is echter geen sprake van een bouwstop. Het enige waarmee we gestopt zijn, is het leggen van dakpannen”, aldus een woordvoerder van HBG Vastgoed.

‘Terecht’

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn bij de Waalsprong. Eerder had HBG Vastgoed al te maken met verontruste kopers die zich zorgen maakten dat er te weinig keuzemogelijkheden zouden zijn. “Terecht worden door de gemeente Nijmegen hoge eisen gesteld aan de Waalsprong, evenals aan de wensen van de kopers. Daar lijken we nu echter in goed overleg uit te komen”, aldus de HBG’er.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels