nieuws

Walter Bau scoort met complexe stadionklus

bouwbreed

De Beierse bouwer Walter Bau heeft afgelopen weken voor 146 miljoen gulden orders binnengehaald. De projecten bevinden zich in Frankfurt, Berlijn en de regio Palts.

De belangrijkste opdracht betreft een complex laboratoriumgebouw in het Frankfurter stadsdeel Höchst. Voor 73 miljoen gulden verrijzen vijf modulen van vier verdiepingen die verbonden zijn door een langgestrekte passage. Het werk wordt uitgevoerd in skeletbouw van staalbeton.

Een van de modules wordt in een later stadium geschikt gemaakt voor nucleaire toepassing en geconstrueerd naar de voorschriften voor de bescherming tegen straling. Het uiterlijk 30 september 2001 op te leveren laboratorium krijgt verschillende huurders.

In de Palts kreeg het kantoor Saar-Palts de opdracht een bedrijfsterrein voor Ford tot ontwikkeling te brengen. Met de order is twintig miljoen gulden gemoeid.

Mediacentrum

In Berlijn gaat Walter Bau aan de slag met de bouw van het cinemacomplex Cubix aan de Rathausstraáe. De opdracht is goed voor 18,8 miljoen gulden. Met de renovatie en uitbreiding van het Johannishof tot mediacentrum is een omzet van 19,9 miljoen gulden gemoeid.

Vol op stoom

Bij het opknappen van het vermaarde Olympisch stadion van Berlijn, ligt Walter Bau vol op stoom.

Volgens directielid Hans-Jürgen Hecklau zijn de eerste vier maanden nare tegenvallers uitgebleven. Bij de renovatie worden 130 medewerkers ingezet, waarvan zeventig in de projectleiding.

In de eerste fase zijn al veertienhonderd vrachtwagens puin afgevoerd en 111 fundamenten geplaatst. Vanwege een wegzakkend talud bij de onderste ring was een extra verbouwing noodzakelijk.

Onderaannemers

De onderste ring, met een capaciteit voor twaalfduizend toeschouwers zal – met doorwerken in de wintermaanden – in mei gereed zijn. Tot het karwei behoort het plaatsen van 1556 geprefabriceerde elementen met ieder een gewicht van tussen de 2,5 en twaalf ton. Ingezet worden een mobiele 150-tons kraan en vacuüm hefapparatuur. Bij de sanering van het Olympisch stadion maakt Walter Bau volgens afspraak overwegend gebruik van lokale onderaannemers, waardoor ruim 80 procent van de medewerkers afkomstig is uit de regio Berlijn.

Reageer op dit artikel