nieuws

Vlechtheg terug op driegemeentenpunt

bouwbreed Premium

Elst, Heteren en Valburg worden per 1 januari 2001 in het kader van de gemeentelijke herindeling samengevoegd tot Overbetuwe. Om de fusie te symboliseren, laten de Betuwse plaatsen na een eeuw van afwezigheid op het driegemeentenpunt in Homoet de traditionele vlechtheg terugkeren. Het betreft een demonstratieproject dat wordt uitgevoerd door de Stichting wAarde uit Beek-Ubbergen.

Vlechtheggen zijn handmatig met elkaar vervlochten boompjes die op den duur een verdicht en ‘levend’ hekwerk vormen. Met name in Engeland, maar voorheen ook in Nederland, vormen dergelijke vlechtwerken een stabiele erfafscheiding voor plattelandsbewoners. Door de komst van prikkeldraad is de vlechtheg vanaf 1900 echter goeddeels uit het Nederlandse landschap verdwenen.

,,In Nederland is de afgelopen eeuw 200.000 kilometer vlechtwerk verdwenen. Dat is vijf keer de wereld rond”, schetst directeur Thomas van Slobbe van de Stichting wAarde, die van de gemeenten de opdracht heeft gekregen een vlechtheg van twee kilometer lengte aan te leggen.

De kosten die aan het project zijn verbonden bedragen omstreeks een kwart miljoen gulden, inclusief vijftien jaar gegarandeerd onderhoud.

Reageer op dit artikel