nieuws

Vermaasde aarding voorkomt storingen in apparatuur

bouwbreed

Een veiligheidsaarding van gebouwinstallaties volgens de norm NEN 1010 levert doorgaans geen problemen op. Het systeem voorkomt evenwel geen storingen in apparatuur. Die komen dan ook veelvuldig voor. De oorzaak ligt voor zo’n 80 procent in de aardingskabels en 20 procent in de apparatuur. Zogeheten vermaasde aardingen voorkomen storingen in apparatuur.

Een veiligheidsaarding volgens NEN 1010 volstaat in bepaalde gevallen. Storingen in apparatuur kunnen worden veroorzaakt door slechte aarding van de apparatuur op een systeem volgens NEN 1010. Bij systeemuitbreidingen gaat vaak weinig aandacht uit naar de aarding, weet directeur ing. M. Hartmann van Schaap Bliksembeveiliging en Ontstoringstechniek uit Deventer. Niet zelden wordt een kast via de centrale verwarming of de kabelgoot geaard. Zo ontstaat een oncontroleerbare aarding.

Minder kans op storingen geeft ‘vermaasde’ aarding; leidingen die doorgaans een vierkant van 1,20 meter vormen. Vermazing houdt de impedantie, oftewel de schijnbare weerstand, laag, waardoor het aantal storingen beperkt blijft. Per vierkante meter kost zo’n maas 70 tot 80 gulden. NEN 1010 zal het vermaasde systeem niet voorschrijven, omdat de norm volstaat voor de veiligheidsaarde. De richtlijnen voor hoogfrequente apparatuur bevelen vermazing daarentegen wel aan. Worden die opgevolgd, dan kan de aarding volgens NEN 1010 vervallen. Overspanningsbeveiliging en filters bieden geen afdoende alternatief.

De vermaasde uitvoering laat volgens Hartmann zonder problemen uitbreidingen toe. In een computerzaal sluit bijvoorbeeld een nieuwe kast op de dichtstbijzijnde aarddraad aan. Alle andere systemen vergen een extra aarddraad.

Duurder

Vergeleken met de traditionele aarding is een vermaasd systeem duurder. Bij uitbreidingen hoeft de gebruiker echter geen installateur in te schakelen. De eigen technische dienst kan de aarddraad door middel van een moerklem aan het grid koppelen.

In theorie kan zo’n systeem draadloze signalen van bijvoorbeeld zaktelefoons dempen. De praktijk leert dat de golflengte van gsm-telefoons niet overeenkomt met de maasgrootte.

In het geval van nieuwbouw wordt in het beton van de funderingsbalk een (koperen) ringleiding meegestort. Die wordt weer aangesloten op het wapeningsstaal van de heipalen. Deze constructie maakt volgens Hartmann een aparte aardelektrode overbodig. Koper kost meer dan staal, maar voorkomt kathodische corrosie. Die ontstaat na het doorlassen van koperen aarddraden op een stalen ringleiding.

Op de vloer van bijvoorbeeld een toekomstige computerruimte komt een aardingsgrid. Daar worden ook de pootjes van de vloer op aangesloten, zodat ook statische elektriciteit wegvloeit.

Het systeem past ook in bestaande gebouwen. Hier sluit het grid via een stekker aan op de aardelektrodes. Die staan veelal op de hoeken van een gebouw of een ruimte.

Reageer op dit artikel