nieuws

Veilig bouwen bij Dow lucratief

bouwbreed

Elf aannemers en onderaannemers hebben van het chemiebedrijf Dow Benelux in Terneuzen negen ton aan bonussen gekregen. Met de bonusregeling beloont de chemiemultinational bouwbedrijven die veilig werken.

Installateur Technip uit Zoetermeer ontving het meeste; circa 660.000 gulden. Onderaannemers uit de regio kregen kleinere bedragen.

De aannemers en onderaannemers werken sinds eind vorig jaar aan de bouw van een derde naftakraker zonder dat dit tot ongelukken heeft geleid. Het streven is erop gericht de megaklus ter waarde van ruim een miljard gulden te klaren zonder één enkel ongeluk. Als de gehele bouw van het project wordt geklaard zonder de tussenkomst van een arts, kunnen de aannemers in totaal zo’n 8,5 miljoen gulden aan bonussen verdienen. Het bouwproject moet eind volgend jaar zijn afgerond.

Oplopen

Als zich evenwel regelmatig ‘arbeidsincidenten’ voordoen, tasten aannemers diep in de buidel. In het beroerdste geval kan de boete oplopen tot de helft van de bonus, circa 4,75 miljoen gulden. De bedrijven die aan het project meedoen, worden geacht veiliger te werken dan over het algemeen in de bouw gebeurt.

“Het bedrag van negen ton is een voorschot. We hebben nog een heleboel te doen, maar er kan meer worden uitgekeerd”, zegt woordvoerder F. Neve van Dow Benelux. “We zijn wat betreft de doelstelling van nul ongelukken goed op weg.”

Reageer op dit artikel