nieuws

Stagnatie woningmarkt leidt tot dip voor Europese bouw

bouwbreed Premium

De Europese bouwmarkt stort niet in maar moet volgend jaar wel rekening houden met een flinke dip.

Dat voorspelt Euroconstruct, het samenwerkingsverband van Europese economische instituten voor de bouwnijverheid. Deze dip wordt voornamelijk veroorzaakt door de neergang in de woningbouwsector.

Verwacht wordt dat de groei in de totale bouwsector volgend jaar uitkomt op 1,4 procent. Dat is aanzienlijk minder dan de 3,1 procent en 2,8 procent in de voorgaande jaren. Na 2001 zal de Europese bouwmarkt weer opkrabbelen en uitkomen op een jaarlijks groeipercentage van 1,7 procent.

De groeicijfers worden omlaag getrokken door de mindere situatie in de nieuwbouw van woningen. In de sectoren utiliteitsbouw, infrastructuur en renovatie neemt de groei eveneens af, maar veel minder hard. De organisatie gaat ervan uit dat in 2001 er sprake zal zijn van een negatief groeipercentage van 0,3 procent.

Nederland

Overigens verwacht Euroconstruct dat de neergang van de woningbouw in Nederland pas in 2002 voelbaar wordt.

De reden voor deze sombere cijfers noemt Euroconstruct de stijgende rentetarieven, vergrijzing, de prijs van de woningen en hoge grondprijzen.

Anders dan West-Europa zal in Oost-Europa de komende jaren een ‘boom’ plaatsvinden. De totale groei van de bouwsector daar zal volgend jaar uitkomen op 5,3 procent en zal in 2003 zelfs 7,4 procent bedragen.

Reageer op dit artikel