nieuws

Scholieren lopen niet warm voor bouw

bouwbreed Premium

Scholieren staan niet te springen om een baan in de bouwsector. Ongeveer drie procent van hen ziet voor hem of haar een toekomst in deze branche.

De cijfers komen naar voren uit een onderzoek dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van de FNV heeft uitgevoerd onder scholieren in de leeftijdscategorie tot 18 jaar.

De bouw blijkt één van de slechtst scorende sectoren onder de scholieren, blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten van het onderzoek. Alleen voor de sectoren industrie en vervoer en voor een baan bij de overheid lopen leerlingen tussen 12 en 18 jaar nog minder warm.

Zorgsector

Het meest populaire beroep onder de scholieren in het voortgezet onderwijs is er momenteel een in de gezondheidszorg. Van elke zeven leerlingen opteert er één voor de zorgsector.

Van de scholieren tussen de 12 en 18 jaar is de bouw nog het meest populair bij 15-jarigen: 3,9 procent zegt een baan in de bouwsector te overwegen.

Bij 18-jarigen is dat percentage al gedaald tot 1,6 procent. Tussen jongens en meisjes zijn de percentuele verschillen zeer groot. Slechts 0,3 procent van de meisjes wil later in de bouw gaan werken. Bij de jongens is dat percentage 6,3.

Verschillen zijn ook waarneembaar als gekeken wordt naar het schooltype dat de scholier volgt. vbo- en vmbo-leerlingen kiezen veel vaker voor werk in de bouwsector (respectievelijk 6,4 en 6,0 procent) dan scholieren die mavo, havo of vwo volgen (respectievelijk 2,9, 2,3 en 1,6 procent).

Autochtone leerlingen willen vaker dan allochtone leerlingen werken in de bouw: 3,3 om 2,4 procent. De initiatieven die momenteel worden ontplooid om de instroom van etnische minderheden in de bouw te verhogen, komen daarmee in een wel erg somber perspectief te staan.

Dorp

De onderzoekers maken ook nog onderscheid tussen scholieren die in een grote stad wonen en scholieren die in kleinere gemeenten woonachtig zijn. Gesteld kan worden dat leerlingen uit de stad minder vaak geïnteresseerd zijn in een baan in de bouw dan leerlingen uit het dorp.

Scholieren blijken overigens over het algemeen zeer positief gestemd over hun kansen op de arbeidsmarkt. Ruim 98 procent denkt later een baan te vinden. De meest genoemde oorzaak voor een eventueel niet slagen op de arbeidsmarkt is een te lage opleiding.

De beste manier om aan een baan te komen is de stage, zegt een kwart van de leerlingen. De scholieren verwachten later 3160 gulden netto te verdienen met een fulltime baan.

Reageer op dit artikel