nieuws

‘Opleiding in praktijk is bittere noodzaak’

bouwbreed

“Wek nou niet de indruk dat wij de enige aannemer uit Twente zijn die leerlingen opleidt”, zegt A. Terhalle regiodirecteur van Bruns en Bonke Bouw Hengelo. “Er zijn in deze streek zoveel bedrijven die dat doen. Hoewel ik het natuurlijk wel mooi vind dat Bouwradius ons heeft onderscheiden met de Leerlingbouwplaatsprijs.”

Het aannemersbedrijf leidt al zo’n 27 jaar leerlingen op. “De jongens die tegenwoordig van school komen, zijn te ‘algemeen vormend’ opgeleid. Ze beheersen nog geen enkel vak. Ik wil niet zeggen dat de oude ambachtsschool ideaal was, maar de huidige situatie is dat nog minder. We moeten die knapen vrijwel helemaal in de praktijk scholen. Daarvoor hebben we vijf leermeesters in dienst.” Bij Bruns en Bonke Bouw werken 250 mensen. Het bedrijf,onderdeel van de Janssen-De Jong-groep, is landelijk actief binnen de woning- en utiliteitsbouw. In de loop der jaren zijn ruim zestig bouwwerken door aankomende bouwvakkers onder leiding van een leermeester gemaakt. Reden voor het landelijk opleidingsbedrijf Bouwradius om Bruns en Bonke Bouw de Leerlingbouwplaatsprijs 2000 toe te kennen. “Men hecht grote waarde aan een goede opleiding van leerlingen”, zei prof. G.H. Jansen emeritus hoogleraar sociologie, tijdens de uitreiking van de prijs. “Een opleiding die niet alleen theoretische, maar ook praktische bagage mee moet geven.”

Eindproduct

Jongeren opleiden in de praktijk geldt als een uitstekende, zo niet de beste manier om voldoende vakmensen te laten instromen in de bouw. Niettemin willen sommige opdrachtgevers er niet aan, omdat ze denken dat een bouwwerk dat door leerlingen wordt uitgevoerd duurder is en minder kwaliteit heeft. “Wij garanderen onze opdrachtgevers dat zo’n leerlingbouwplaats niets meer kost dan wanneer alleen ervaren bouwvakkers het werk doen. En we staan in voor de kwaliteit van het eindproduct. Wel kan het gebeuren dat het iets langer duurt voordat het karwei af is.”

Overzichtelijk

Grote bouwprojecten lenen zich er niet voor om door aankomende vakmensen te worden uitgevoerd. “De ideale leerlingbouwplaats is overzichtelijk. Een project van een stuk of vier woningen bijvoorbeeld is prima geschikt voor het opleiden van leerlingen. Trouwens, wat we ook vaak doen is dat zo’n jongen met een leermeester meegaat naar een project dat wij onderhanden hebben. Dat is dan weliswaar niet specifiek een leerlingbouwplaats, maar wel een goede manier om het vak te leren.”

Reageer op dit artikel