nieuws

Nieuwe serie normen voor geluidswering

bouwbreed Premium

Het isoleren van scheidingswanden en plafonds gebeurt vooral om akoestische redenen. Maar hoe weet iemand vooraf wat het resultaat van de isolerende maatregelen is? Met de nieuwe serie normen van het Nederlands Normalisatie-instituut is een goede voorspelling te maken.

Inzicht in het resultaat van geluidsisolatie is een lastige zaak. Daarom wordt in de bouwregelgeving een meting achteraf gevraagd. Het komt dan ook regelmatig voor dat bijvoorbeeld een woningscheidend plafond na montage niet aan de gestelde eisen blijkt te voldoen. Met het verschijnen van de eerste vier delen van de Europese norm NEN-EN 12354 ‘Geluidwering in Gebouwen’, krijgt de ontwerper of aannemer een instrument in handen waarmee vooraf wel een goed idee van het resultaat is te krijgen.

De delen van de norm beschrijven de principes, geven rekenmodellen en lichten de toepassingen en beperkingen toe. Aan de orde komen onder andere: luchtisolatie tussen ruimten, contactgeluidisolatie tussen ruimten, luchtisolatie tegen geluiden van buitenaf en transmissie van geluid van binnen naar buiten.

Andere delen zijn nog in voorbereiding.

Reageer op dit artikel