nieuws

Janssen slaat toe

bouwbreed Premium

Het leek weer een saai weekje te worden voor beursspotters. Het gebruikelijke beeld van de laatste weken ontrolde zich weer voor de ogen.

Dansende techno’s, de Nasdaq die schommelde en de Dow Jones die een tegengestelde beweging maakte. Daar vermocht zelfs de uiteindelijke overwinning van George W. Bush niets aan te veranderen. Totdat vrijdagmorgen voorbeurs Joop Janssen weer eens ouderwets toesloeg met de aankondiging van de acquisitie van IBC. Ongetwijfeld heeft de Heijmans- topman jaloers gekeken naar BAM-baas Wim van Vonno die qua beurswaarde fors beloond werd voor de overname van de bouwpoot van NBM Amstelland. Hetzelfde lijkt zich nu te voltrekken voor Janssen. Rond het middaguur pakte het aandeel er 1,55 euro bij, net geen 10 procent stijging. Dat was zelfs Van Vonno niet gelukt. Afwachten is nu of de overname structureel tot een hogere beurswaarde van Heijmans zal leiden. Een groot deel van de koopsom wordt betaald door middel van de uitgifte van nieuwe aandelen. Dat betekent een uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen met zo’n 10 procent. Dat vinden beleggers meestal minder aardig. Als pleister op de wonde kondigt Heijmans dan ook direct aan dividend in contanten uit te betalen om verdere verwatering te voorkomen. De eerste koersstijging geeft aan dat de belegger daarmee blijkbaar tevreden is. Wellicht zal het Janssen bovendien lukken om met deze overname een plaats in de Midkap en daarmee in de Euronext 150 te veroveren. Dan is hij tenminste af van het door hem verfoeide veilingsysteem van kleine aandelen twee maal per dag. Of het nu aan Janssen ligt of dat er iets anders aan de hand is, zal wel nooit boven water komen, maar BAM-NBM profiteerde als een van de weinige bouwfondsen vrijdag eveneens van de stijgende lijn. Het aandeel had de afgelopen weken wat stilgestaan, ondanks de positieve geluiden van analisten die praktisch allemaal hun koersdoel verhoogden. Na donderdag 3 eurokwartjes verloren te hebben, pakte het bedrijf vrijdag weer 80 eurodubbeltjes terug. Voor de andere bouwfondsen was het als vanouds: geringe omzetten en beurskoersen die net geen rechte lijn vormden. Het wachten is nu op verdere consolidatie in de bouwwereld. Wat dat betreft zijn er nog steeds kansen. Strukton staat immers nog steeds in de etalage.

Reageer op dit artikel