nieuws

Groene en witte oppervlakken houden stroomrekening laag

bouwbreed

Meer bomen en lichtere daken en plaveisels kunnen de energieconsumptie in de zomer drastisch beperken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in samenwerking met de EPA (Environmental Protection Administration), de milieuorganisatie van de Amerikaanse overheid.

Met satellieten is het verschil in energie(warmte)absorptie gemeten tussen donkere en lichte oppervlakken en ruimten met en zonder groen. Daarbij kwam men volgens computerberekeningen uit op een temperatuurverschil van 2 tot 8 graden Fahrenheit. “Dat kan voor gebouwen met lichte daken per maand een verschil maken van 2000 tot 2500 dollar aan kosten voor airconditioning”, verklaart een EPA-woordvoerder.

NASA en EPA betrokken onder andere steden als Baton Rouge, Atlanta, Salt Lake City, Sacramento, Houston, Los Angeles, Chicago en Phoenix in hun project. In Sacramento (Californië) zijn al conclusies uit het onderzoek getrokken. “Groen en wit betekenen minder energie en minder luchtvervuiling. Daarom moeten onze parkeerplaatsen in de loop van de komende vijftien jaar voor minstens de helft van hun oppervlak door boomkruinen worden beschermd tegen zonnewarmte”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Vervangen

In januari komt het stadsbestuur met een voorstel voor fiscale aanmoedigingen voor particulieren en bedrijven om daken (in de VS veelal bedekt met donkere teerplaten) te vervangen door lichtere varianten. “Veel dakbedekkingen worden elke tien tot vijftien jaar vervangen. Voor bestratingen – voornamelijk asfalt – is de cyclus zeven tot acht jaar. Dus in een jaar of wat kunnen wij veel veranderen”, aldus Tretheway. In Baton Rouge in Louisiana zijn vergelijkbare initiatieven aangekondigd.

Reageer op dit artikel